Hlavní obsah

Slovensko přestane očkovat Sputnikem 31. srpna. Zájem byl malý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Očkování ruskou vakcínou proti covidu-19 Sputnik V skončí na Slovensku 31. srpna. Bude to poslední den, kdy bude možné dostat druhou dávku tohoto přípravku. Očkování první dávkou skončilo 31. července. O ruskou vakcínu byl mezi Slováky malý zájem.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Na letišti v Košicích přistál 1. března vojenský letoun s ruskými vakcínami Sputnik V (video je bez zvuku)

Článek

Na konci srpna vyprší doba použitelnosti druhých dávek ruské vakcíny, které Slovensko získalo. Ministerstvo zdravotnictví proto lidi, kteří dostali první dávku, vyzývá, aby podání druhé dávky zbytečně neodkládali. Hrozí totiž, že po 31. srpnu již látka nebude k dispozici k dokončení očkování.

Slovensko nakoupilo ruskou vakcínu Sputnik V v březnu. Země dostala 200 000 dávek, smlouva původně počítala s dodáním až dvou milionů dávek. O dodání Sputniku V se velmi zasadil tehdejší premiér Igor Matovič. O vakcínu, kterou neschválil evropský lékový regulátor EMA, ale na Slovensku velký zájem nebyl.

O Sputnik projevilo zájem necelých 16 tisíc Slováků

Koronavirus

Na začátku července ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že Slovensko prodalo Rusku zpět 160 000 dávek, a to za stejnou cenu, za kterou je v březnu nakoupilo – 9,95 dolaru (215 korun) za dávku. Tehdy podle ministerstva tuto očkovací látku dostalo na 10 000 lidí a dalších 8000 bylo objednáno.

Očkování proti covidu-19 mají na Slovensku dokončené dva miliony lidí, což je zhruba 37 procent obyvatel. V ČR je proočkovanost o deset procentních bodů vyšší a očkování má dokončeno přes pět milionů osob. Alespoň jednu dávku má na Slovensku 2,3 milionu osob. Slovenské úřady se snaží zvýšit zájem o očkování například spuštěním loterie.

Matovič dostal Sputnik

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám