Hlavní obsah

O Sputnik projevilo zájem necelých 16 tisíc Slováků

Právo, ivi
Bratislava

Ve středu skončila na Slovensku možnost registrace na očkování ruskou vakcínou Sputnik V. O preparát projevilo zájem necelých 16 tisíc Slováků.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V

Článek

Institut zdravotních analýz oznámil, že nejvíc zájemců bylo ve věku od 45 do 49 let a pocházelo z Bratislavského kraje. Nejmenší zájem o Sputnik V projevili obyvatelé Košického kraje.

Slovensko nakoupilo 200 tisíc dávek Sputniku V, Ruská federace nyní zpětně odkoupí 160 tisíc dávek. Sputniku V dodanému na Slovensko vyprší doba spotřeby v průběhu července a srpna.

Slovensko se snaží zbavit Sputniku V, většinu prodá nebo daruje

Koronavirus

Zmíněnou zásilku preparátu, který dosud neschválila Evropské agentura pro léčivé přípravky, dovezlo Slovensko na začátku března. Okolnosti dovozu prohloubily v zemi vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra Igora Matoviče. Očkovat ruskou vakcínou začalo Slovensko začátkem června.

Bývalý slovenský premiér Igor Matovič, který stál za nákupem Sputniku V v době, kdy jich byl obecně nedostatek, tvrdil, že až půl milionu Slováků se chce očkovat pouze ruskou vakcínou.

Na Slovensku, které má zhruba 5,5 milionu obyvatel, bylo dosud očkováno alespoň jednou dávkou vakcíny proti covidu-19 (ne Sputniku) 2 030 946 osob. Z nich dostalo i druhou dávku 1 587 668 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám