Hlavní obsah

Slovensko chce před Vánoci otevřít obchody pro očkované

Bratislava

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský navrhne koaliční radě a vládnímu kabinetu prodloužení současné podoby lockdownu do 16. prosince 2021. Týden před Vánoci chce země otevřít obchody a na vánoční a novoroční svátky hotely pro očkované a pro ty, kteří prodělali covid-19.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovensko je nyní ve dvoutýdenním lockdownu. Lidé na snímku čekají na jídlo před kavárnou v Trenčíně.

Článek

„Od 17. do 24. prosince chceme otevřít všechny obchody pro očkované a zotavené,“ potvrdil v pondělí Lengvarský.

V obchodech a nákupních centrech bude v tomto období platit kapacitní omezení jedna osoba na 15 metrů čtverečních. V kostelech může být na bohoslužbách maximálně 30 věřících a bude platit omezení jedna osoba na 25 metrů čtverečních.

V další fázi od 25. prosince do 9. ledna by se měla otevřít ubytovací zařízení, která ale mohou využít maximálně 75 procent své kapacity. Návštěvníci budou potřebovat PCR test ne starší než 72 hodin nebo antigenní test ne starší než 48 hodin. Strava se v hotelech může konzumovat pouze na pokojích nebo vydávat přes okénko. Společenské prostory mají být uzavřené.

Slovenská lyžařská střediska včetně vleků a lanovek by měla být v tomto období v provozu. Ve fitness centrech bude platit omezení jedné osoby na 25 metrů čtverečních a přítomno může být maximálně šest osob.

Vánoční dárky nakupují Slováci při lockdownu u sousedů

Koronavirus

Návrh ministra zdravotnictví musí schválit koaliční rada a poté vládní kabinet. Vládní strana Svoboda a Solidarita už avizovala, že podpoří prodloužení pouze pro neočkované.

Na Slovensku zaznamenali 3020 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 74 infikovaných. V nemocnicích je 3419 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho je 625 na JIP a 297 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 732 495 lidí, od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 14 900 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 664 361 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 490 591 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám