Hlavní obsah

Vánoční dárky nakupují Slováci při lockdownu u sousedů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kvůli zhoršující se pandemické situaci platí na Slovensku už týden lockdown a většina obchodů musela zavřít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Před Vánocemi je to pro nás tragédie. Každý rok mám touto dobou nejvyšší tržby,“ řekl Právu Peter, majitel hračkářství v bratislavské čtvrti Ružinov. Obchodníci doufali, že před Vánocemi dorovnají či sníží ztráty z předchozích vln pandemie. Na to mohou zapomenout.

Lockdown nelockdown. Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených

Koronavirus

Petra však nejvíc štve fakt, že velké obchodní řetězce, které nabízejí kromě potravin i jiné zboží, zůstaly otevřené. „Zašel jsem se podívat do jednoho z řetězců a klidně si tam prodávají například i hračky. Jsme blízko hranic s Maďarskem. Vytáčí mě tudíž, že Slováci jezdí před Vánocemi nakupovat do zahraničí,“ dodal.

Jen oči pro pláč

Jeho slova potvrzuje pohled na parkoviště před nákupními centry v maďarských městech Budapešť, Győr a Miskolc. Zaplnila je auta se slovenskými SPZ. „U nás všechno zavřeli, tak jsme přijeli nakoupit sem. Také natankuji, protože v Maďarsku je mnohem levnější benzín,“ říká Ondrej z Rimavské Soboty, který nakupoval v Miskolci.

Po návratu z některých zemí zavádí Slovensko 14denní karanténu

Evropa

Maďarský web vg.hu konstatoval, že obyvatelé jižního Slovenska si pořizují letos dárky většinou v Maďarsku. „Odvážejí si většinou oblečení, kosmetiku, hračky a elektroniku. Pomáhá to našim domácím obchodníkům,“ potvrdila Katalin Neubauerová z Maďarského svazu obchodníků.

Daniel Krakovský, předseda Iniciativy slovenských maloobchodníků, žádá okamžité kompenzace obchodníkům. Upozorňuje, že po schválení lock­downu měli podnikatelé hned vědět, jak je stát odškodní. „Česká republika obchody nezavřela, ale podnikatelé už mohou žádat podporu. Rakousko naběhlo na velmi efektivní model proplácení nákladů v závislosti od poklesu tržeb. U nás zůstaly podnikatelům jen oči pro pláč a prázdné účty,“ konstatoval.

Špatná čísla

Lockdown byl původně vyhlášen na dva týdny, ale mi­nistr zdravotnictví Vladimír Lengvarský už naznačil, že se asi bude prodlužovat. Negativní trend naznačují zvyšující se počty infikovaných covidem-19, a především počty obětí, které jsou v těchto dnech nejvyšší od letošního března.

Připojit na ventilaci? Při selekci hraje roli věk i absence očkování, říkají slovenští doktoři

Koronavirus

Slovensko zaznamenalo v úterý 85 a ve středu přes sto úmrtí na covid-19. Od začátku koronavirové krize zemřelo v zemi 14 606 lidí pozitivně testovaných na covid. Slovenské nemocnice čelí v těchto dnech náporu pacientů s covidem, z nichž více než 80 procent není očkováno. Země patří mezi nejméně proočkované v Evropě, když poměr těch, kteří dostali vakcínu, dosahuje jen 45 procent.

Odborníci očekávají, že počty infikovaných ještě porostou, i když lockdown omezil pohyb lidí v masových dopravních prostředcích a o 11 procent klesl také pohyb osobních automobilů. Zatím však stále stoupají počty hospitalizovaných s covidem. „Situace je momentálně stejně špatná jako na vrcholu druhé vlny, když ne horší,“ řekl mluvčí nemocnice v Nových Zámcích Ján Baček. Další vývoj trendu v počtu hospitalizovaných bude možné odhadnout až po dvou týdnech lockdownu.

Reklama

Výběr článků

Načítám