Hlavní obsah

Školy v Evropě by podle WHO měly i přes covid zůstat otevřené

– Kodaň • Aktualizováno

Školy v Evropě by měly v zimě zůstat otevřené, ale měla by se v nich dodržovat bezpečnostní opatření bránící šíření koronaviru, uvedla evropská pobočka Světové zdravotnické organizace (WHO). Zavření škol přitom označila za krajní možnost. S takovým postojem souhlasí i Anticovid tým nastupující vládnoucí koalice.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Evropský region jako jediný již čtyři týdny po sobě hlásí nárůst počtu nových případů koronavirové nákazy. Ve třetím říjnovém týdnu přitom na Evropu podle WHO připadalo 57 procent nově potvrzených případů koronavirového výskytu ve světě.

Přerušit vzdělávání dětí by mělo být krajní možností.
WHO

Evropská sekce WHO pokrývá 53 států včetně Ruska a Turecka. Ve všech těchto zemích byl přitom napříč věkovými skupinami zaznamenán nárůst počtu nově infikovaných.

Pětačtyřicet evropských států doporučilo školám, aby zachovaly prezenční výuku a dodržovaly protikoronavirová opatření. V dalších zemích se školy uzavřely úplně nebo částečně v rámci okresů či jiných regionů.

Neočkovaní učitelé budou muset nosit respirátor

Koronavirus

WHO nicméně nyní uvedla, že při zavádění restrikcí, které mají bránit šíření koronaviru, by se školy měly zavírat jako poslední a otevírat jako první. Zároveň zdůraznila, že je nutné ve školách dodržovat opatření proti šíření infekce.

„Jinými slovy, přerušit vzdělávání dětí by mělo být krajní možností,” uvedla evropská pobočka WHO v prohlášení.

„Loni rozsáhlé zavírání škol přerušilo výuku milionů dětí a dospívajících a způsobilo více škody než užitku, a to zejména s ohledem na duševní a sociálního pohodu dětí. Nemůžeme opakovat stejné chyby,” poznamenal šéf evropské sekce WHO Hans Kluge.

Lékař Balík: Školy nezavírejme, kontrolujme covid pasy

Koronavirus

Místo zavírání škol WHO doporučuje celospolečenský přístup, který by počítal s různými nástroji pro zpomalení šíření infekce, přičemž by se bral ohled na stav epidemie v dané zemi. Taková preventivní opatření ve školách podle WHO zahrnují časté mytí rukou, dodržování rozestupů, nošení roušek, vhodnou ventilaci místností či zajištění přístupu k testům.

WHO doporučuje, aby děti ve věku od 12 do 17 let byly očkovány vakcínou proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech. Doporučení ohledně očkování mladších ročníků WHO vydá na základě nových závěrů klinických testů.

Stanovisko WHO podporuje i Anticovid tým nastupující vlády z řad koalice SPOLU. „Jsme jednoznačně proti plošnému zavírání škol kvůli koronaviru,” oznámili po zveřejnění stanoviska Světové zdravotnické organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám