Hlavní obsah

Blatný: Situace se zlepšuje, rozvolňování ale ještě nepřijde

Novinky, Klára Beranová
Praha

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se epidemiologická situace v Česku zlepšuje, na rozvolnění stávajících opatření je podle něj ale brzy. Stále totiž přichází do nemocnic mezi 600 a 700 pacienty s koronavirem denně. Opatření tak mají pomoci nadále zlepšovat situaci právě v nemocnicích.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)

Článek

„Je již patrné, že se situace zlepšuje. To ale vůbec neznamená, že bychom mohli jakýmkoli způsobem stávající opatření měnit. Tento trend musí ještě nějakou dobu trvat, je potřeba udělat vše proto, abychom uvolnili nemocnicím,“ sdělil Blatný.

Blatný nevyloučil další zpřísnění

Koronavirus

Podle ministra je totiž možné, že ještě tento týden budou denní počty hospitalizovaných stále mírně růst. „V příštím týdnu by se mohla situace obracet i tam,“ sdělil.

Až 700 hospitalizovaných denně 

Počty diagnostikovaných jsou navíc stále vysoké. Podle Blatného navíc velká část nově nakažených je ze zranitelných skupin. „V nemocnicích stále probíhá 600 až 700 nových příjmů denně. Řada je kompenzovaná propouštěním uzdravených pacientů,“ vysvětlil. Už jen samotná procedura příjmů a propouštění však zdravotnický personál nemocnic enormně vytěžuje, zdůraznil.

Aktuálně v Česku platí stupeň pět v rámci protiepidemického systému PES, zavřená je téměř většina obchodů a služeb, otevřené nejsou ani restaurace. Platí také zákaz nočního vycházení a zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

V Praze už by mohly otevřít restaurace i obchody. Situace v regionech to ale nedovolí

Domácí

Index protiepidemického rizika během středy ale klesl, podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví je aktuálně na hodnotě 75, což odpovídá již nižšímu, čtvrtému stupni rizika. V Praze je index dokonce na hodnotě 60, což odpovídá třetímu stupni.

Za středu pak bylo odhaleno 10 854 nových případů, tedy asi o 7 tisíc méně než před týdnem. Hospitalizováno je 7182 osob a celkem se s chorobou potýká 143 824 lidí. V souvislosti s covidem-19 zemřelo podle dat ministerstva zdravotnictví 13 856 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám