Hlavní obsah

Blatný nevyloučil další zpřísnění

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil, že by se opatření proti koronaviru mohla dále zpřísnit. Bylo to jedno z témat, o nichž v pondělí jednala vláda. Podle ministra bude záležet na datech z první poloviny tohoto týdne.

Foto: ČTK

TK po mimořádném jednání vlády

Článek

„V pondělí probíhala diskuse ohledně zpřísnění opatření. Řekl jsem, že během první poloviny tohoto týdne budeme vědět, jak se situace vyvíjí. Podle toho budeme jednat. Vyloučit ale zpřísnění určitě nelze,“ sdělil po jednání vlády ministr.

Podle něj ale zatím nepadly žádné konkrétní návrhy, jak by se mohla současná pravidla zpřísnit.

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Domácí

„V žádném případě není možné mluvit o nějakém rozvolnění,” řekl Blatný. V sobotu testy ukázaly 8406 nově pozitivních, což bylo proti minulému týdnu o 3400 víc. V neděli jich bylo stejně jako v pátek naopak méně než před týdnem.

Podle ministra je teď potřeba vyprázdnit nemocnice. „Kdyby přišla další vlna, nebo třeba jen vlnka, tak lidé nastoupí do nemocnic, které jsou už teď přeplněné,” vysvětlil.

Stupeň 4 na konci ledna? 

Nyní v Česku platí pátý stupeň v rámci protiepidemického systému PES. „V tomto stupni ještě chvíli budeme, do stupně číslo čtyři se nepodaří v žádném případě přejít dřív než na konci ledna,” sdělil také ministr Blatný.

To znamená, že bude potřeba prodloužit také nouzový stav, který je nutný pro stupeň čtyři a pět v systému PES.

Aktuálně je v Česku zavřená je většina obchodů, služeb, otevřené nejsou ani restaurace. Do školy chodí pouze žáci 1. a 2. tříd základních škol.

Vláda jednala o opatřeních i očkovací strategii. Tisková konference

Koronavirus

Platí také zákaz vycházení po 21. hodině a zákaz pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám