Hlavní obsah

Seniorka ze Šumperska se ze stesku po rodině pokusila předávkovat

Právo, Petr Marek

Na jednotce intenzivní péče Nemocnice Šumperk skončilo v době koronaviru už několik seniorů, kteří si kvůli dlouhodobé sociální izolaci sáhli na život. Do příchodu pandemie se s tím šumperští lékaři prakticky nesetkávali. Všechny případy zatím měly dobrý konec.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Naposledy se sedmašedesátiletá seniorka ze Šumperska rozhodla ukončit život předávkováním léky, které užívala na chronické onemocnění. Svůj úmysl naštěstí zatelefonovala dceři, která k ní zavolala záchrannou službu.

Je důležité, aby senioři věděli, že se mají kam vrátit
Marián Olejník, primář ARIP

„Záchranná služba ji přivezla na centrální příjem nemocnice, kde proběhla detoxikace. S ohledem na krátkou dobu od požití léků a rychlý výplach žaludku se seniorku podařilo zachránit,“ popsal primář oddělení anestezie, resuscitace a intenzivní péče (ARIP) Marián Olejník, jenž měl ženu v péči. Důvodem zoufalého činu byla právě dlouhodobá sociální izolace seniorky.

Nemají chuť žít a vzdávají to. Česko má vážný problém s izolovanými seniory

Domácí

Návštěvy rodiny povolují

„Do příchodu pandemie byla zvyklá na denní návštěvy rodiny. Ze strachu, aby svoji maminku nebo babičku nenakazili, ji navštěvovat přestali a byli s ní v kontaktu pouze telefonicky. To jí nestačilo, najednou ji život přestal bavit,“ vysvětlil.

Zničil vám covid podnikání, připravil vás o zaměstnání, dostal vás v životě na kolena? Pomoci jste se nedočkali nebo přišla pozdě? Chcete se o svůj příběh podělit s ostatními? Napište nám na covid@novinky.cz.

Když se zdravotní stav seniorky zlepšil, domluvil se primář s její dcerou, že si navzdory současné situaci vezme maminku k sobě domů a budou dál bydlet společně. „To pacientku značně potěšilo a viditelně zvýšilo její chuť do života,“ dodal.

Očkování zabírá. Seniorů s covidem ubývá

Koronavirus

K pacientům, jejichž zdravotní stav je vážný a vyžaduje dlouhodobé poskytování nemocniční péče, zejména k seniorům, se snaží personál přistupovat empaticky. I proto, navzdory všeobecnému zákazu návštěv ve zdravotnických zařízeních, primář návštěvy rodinných příslušníků v individuálních případech povoluje.

„Tento krok vnímám jako důležitý. Ať už kvůli udržení sociálních vazeb, nebo zvýšení chuti bojovat s onemocněním, případně s následky. Je důležité, aby senioři věděli, že se mají kam vrátit,“ zdůraznil Olejník.

Nepřetržitá péče

Nová situace je však podle něj náročná i pro tamní lékaře a zdravotníky. Od podzimu se každý den starají o pacienty s těžkými zdravotními následky nemoci covid-19. Právě na ARIP končí ty nejtěžší a nejzávažnější stavy. Pacientům selhávají orgány, jsou napojeni na umělou plicní ventilaci a vyžadují prakticky nepřetržitou péči.

Téměř všechny oběti covidu jsou senioři, nárůst počtu mrtvých nezpomaluje

Koronavirus

„Naštěstí to zde teď není tak dramatické jako v západní části republiky. Počty pacientů v resuscitační péči naší nemocnice s nákazou covidem-19 v čase oscilují. Na vrcholu jsme měli k dispozici a plně využívali až 12 lůžek. To bylo na podzim 2020,“ uvedl primář.

Nyní se podle něj situace lehce zlepšuje. „Máme k dispozici šest intenzivních lůžek pro pacienty s potřebou resuscitační péče pro nemocné covidem. Samozřejmě jsme nachystáni dle epidemiologického vývoje tento počet navýšit, řádově během několika dnů,“ upřesnil Olejník s tím, že drtivá většina současných pacientů oddělení ARIP jsou lidé do 65 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám