Hlavní obsah

Sabotáž očkování: Tisíce lidí dostaly v Německu místo vakcíny roztok soli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měla to být jen drobná nehoda, která se ale vyšetřováním rozrostla do obřích rozměrů. V okrese Friesland ve spolkové zemi Dolní Sasko dostaly tisíce lidí místo vakcíny proti koronaviru fyziologický roztok, píše server deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V očkovacím centru v městečku Schortens od 5. března do 20. dubna lidé zřejmě místo vakcíny společnosti Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca dostali fyziologický roztok. Sestra, která připravovala vakcíny na očkování, se přiznala jen k tomu, že rozbila ampuli s očkovací látkou.

Šest injekčních stříkaček naplnila pouze fyziologickým roztokem, který se používá jako nosná látka v injekcích. Jde o roztok NaCl. Incident se provalil už na konci dubna. Stovka lidí, kteří ten den byli očkováni, musela na testy, aby se zjistilo, jak to vypadá s hladinou protilátek. Případ začala vyšetřovat policie a výslechy svědků naznačily, že to nebyl jediný incident a existují náznaky dalších případů, sdělil Peter Beer, zástupce tamějšího šéfa policie.

Motiv zmanipulovaného očkování je nejasný. Tvrzení, že to byla nehoda, kterou se sestra snažila zakrýt, nemusí být podle Beera pravdivá. Potvrdil, že se setra na sociální síti vyjadřovala kriticky na adresu očkování či vládních protikoronavirových opatření. Žena ale nyní mlčí a s policií nespolupracuje.

Ve Španělsku jede očkování jako po másle, odborníci se až diví

Koronavirus

Dolnosaská vláda zatím nezná rozsah aféry, ale postižení lidé se počítají v tisících. „Jde o celkem 8557 lidí, kteří možná zcela nebo zčásti nedostali žádnou ochranu proti koronaviru, i když to předpokládají,“ uvedl šéf okresu Sven Ambrosy (SPD). Varoval ale, že jich může být ještě více a počet se může vyšplhat až k 10 tisícům, mnozí jsou starší 70 let.

Není jasné, zda mají všechny tyto případy spojitost se sestrou, zda ona připravovala vakcíny k použití, nebo je do toho zapleteno více osob.

„Nevíme, kolik z nich je neočkovaných nebo jen částečně očkovaných,“ řekl Heiger Scholz (SPD), státní tajemník pro zdraví a šéf dolnosaského krizového týmu pro koronavirus. Každému se doporučuje přeočkování. Podle dolnosaského ministerstva zdravotnictví se již zaregistrovalo více než 2000 lidí.

Německo pospíchá ke kolektivní imunitě

Evropa

Aplikace samotného fyziologického roztoku není nebezpečná, ale samozřejmě neposkytuje žádnou ochranu před koronavirem.

Reklama

Výběr článků

Načítám