Hlavní obsah

S antigenními testy by PES byl ve 4. stupni teprve třetí den, řekl Blatný

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé v Česku podstoupili více než 350 tisíc antigenních testů. Podle ministerstva zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) tak bude kvůli rostoucímu počtu testů tohoto typu nutná změna v hodnocení epidemiologických ukazatelů a systému PES. Pokud by se totiž započítávaly, byla by Česká republika v pondělí ve čtvrtém stupni teprve třetí den, nikoliv od 6. prosince.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil po jednání vlády.

Článek

„Pokud bychom vyhodnotili skóre v rámci protiepidemického systému PES se všemi testy (antigenními i PCR - pozn. red.) k dnešnímu dni, tak je Česká republika ve čtvrtém stupni pouze třetí den,“ uvedl v pondělí po jednání vlády Blatný.

Druhý PES od úterý. Plošné antigenní testy změní statistiky

Koronavirus

Denní počty testů PCR a antigenních jsou v současné době podle něj vyrovnané. „Předpokládáme, že v průběhu týdne převáží testy antigenní,“ dodal s tím, že bez jejich započtení by pak PES ztratil vypovídací hodnotu. Na test PCR se totiž ve velké míře posílají lidé, kteří měli pozitivní antigenní test.

Od úterý 15. prosince bude úřad zveřejňovat dvě hodnoty PES. První se bude vypočítávat z PCR testů a druhé nově z PCR testů i testů antigenních.

Je nám líto, řekl Blatný. Česko přejde do čtvrtého stupně PES v pátek

Domácí

Nyní se rychlejšími antigenními testy testují zaměstnanci domovů pro seniory a dalších podobných zařízení a zájemci z řad pedagogických pracovníků. Od 16. prosince má být test hrazený z veřejného zdravotního pojištění dostupný veřejnosti.

Výběr článků

Načítám