Hlavní obsah

Rusko má nejvíc úmrtí s covidem od února. Úřady to připisují deltě a hrozí neočkovaným

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zaznamenalo 16 715 nových případů nákazy koronavirem a 546 úmrtí za uplynulý den. Tento počet úmrtí souvisejících s nákazou za jediný den je nejvyšší od února, uvedla agentura Reuters. O den dříve ruské úřady hlásily 17 378 případů a 440 úmrtí. Přírůstek nových případů připisují úřady nové nakažlivější variantě koronaviru delta.

Článek

Z nově potvrzených případů nákazy připadá podle vládního operativního štábu 6555 na Moskvu, kde situace zůstává nejhorší.

Kvůli ní hlavní hygienička metropole Jelena Andrejevová nařídila povinné očkování skupin občanů, což se podle listu Kommersant bude týkat nejméně 60 procent pracujících Moskvanů. Analogické opatření přijaly úřady Moskevské oblasti, zahrnující okolí hlavního města.

Moskva sáhla k povinné vakcinaci

Zahraniční

Mluvčí Kremlu označil za nevyhnutelnou diskriminaci lidí, kteří se odmítají nechat očkovat. V reakci na prohlášení ombudsmanky Taťjany Moskalkovové, že si jí velké množství neočkovaných stěžuje na diskriminaci i na to, že jim v práci vyhrožují propuštěním, odpírají dovolené a odměny, mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov upozornil, že situace vyžaduje energická opatření.

Zemřel kytarista ruské skupiny Tatu, podlehl koronaviru

Evropa

„Virus se chová natolik nestandardně, že neočkovaní a lidé bez imunity se dostanou do méně výhodného postavení než lidé s imunitou. Je nutné buď překonat onemocnění, anebo se nechat očkovat. To je realita, ve které žijeme a ve které budeme muset v dohledné budoucnosti žít,” prohlásil.

„Realita je taková, že nevyhnutelně dojde k diskriminaci. Lidé bez imunity, lidé bez očkování nebudou moci pracovat na všech místech. Nebude to možné, protože by představovali ohrožení pro okolí,” dodal podle listu Kommersant.

Rusko děsí vlastní nová mutace. Léky na nakažené už nezabírají

Evropa

Celkem se v zemi s asi 146 miliony obyvatel nakazilo od začátku pandemie více než 5,35 milionu lidí, z nichž podle operativního štábu 130 347 nákaze podlehlo. Ruský statistický úřad ale udává mnohem vyšší počet obětí, což úřady vysvětlují tím, že v této statistice jsou zahrnuti i zemřelí, u kterých se na nákazu přišlo až po smrti.

Nechte se očkovat, nebo vás nechám zavřít, vyhrožuje Filipíncům prezident Duterte

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám