Hlavní obsah

Rušit termín očkování při příznacích chřipky?

Telefon v ordinacích praktických lékařů zvoní poslední týdny prakticky nepřetržitě. Lidé potřebují například poradit, zda očkování proti covidu raději neodložit, protože cítí, že na ně něco leze, a nechtějí riskovat. Jak se tedy zachovat?

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokud se objeví příznaky akutní infekce pár dnů před termínem očkování, lékaři radí počkat. Typicky se tím myslí horečka, zimnice, průjem, bolesti kloubů a projevy spojené s chřipkou nebo jiným infekčním onemocněním, stejně tak podezření na covid.

„Do nově vzniklých příznaků akutní infekce by se očkovat nemělo. Pokud je to doznívající infekce, třeba močových cest na antibiotikách a pacient je dobírá, tak se očkovat může, to není kontraindikace,“ vysvětluje pražská praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Přeočkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19: Kdy se registrovat a kam se jít očkovat

Koronavirus

Stejná doporučení dávají i lékaři z České vakcinologické společnosti. „Onemocnění doprovázené horečkou znamená, že se jedná o akutní onemocnění, kde určitě očkování nedoporučujeme,“ vysvětlila Právu místopředsedkyně společnosti Hana Cabrnochová.

U jiných vážných případů bez horečky je nutné posouzení lékařem. „Někdy přicházejí lidé ve fázi, kdy je onemocnění na ústupu a mělo lehký charakter. Typicky třeba projevy rýmy. Při lehkých dozvucích to obvykle není kontraindikace. Očkujeme v době probíhající epidemie a musíme v těchto hraničních situacích zvažovat, nakolik je větší benefit očkování oproti čekání na to, až se člověk zcela uzdraví,“ doplnila Cabrnochová.

Funguje vakcína od Pfizeru na omikron? Izrael je opatrně optimistický

Blízký a Střední východ

V únavě a samotné rýmě nevidí zásadní překážku ani Bezdíčková, zejména pokud případný covid ještě vyvrátí negativní test.

Časté jsou také obavy z trombóz nebo embolií po očkování, což může být velmi vzácně vedlejším projevem u vektorových vakcín od AstraZeneky nebo u jednodávkového Janssenu. První z nich se už v Česku prakticky nepoužívá.

Lidé s vakcínou Janssen se mají nechat po dvou měsících přeočkovat, vyzvalo ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám