Hlavní obsah

Registrační systém k očkování čeká zátěžová zkouška

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální rezervační systém k registraci pro očkování proti koronaviru projde zátěžovými testy. Stát za to podle zjištění Práva zaplatí 340 tisíc korun, dalších 1,2 milionu plánuje investovat do testů dalších aplikací, které souvisejí s projektem Chytré karantény.

Foto: Právo

Rezervační systém k registraci pro očkování proti koronaviru

Článek

S očkovacím systémem byly naposled problémy ve středu, kdy čelil systematickému přetěžování prostřednictvím tzv. botů, které se snažily zjistit volné termíny pro očkování. Odborníci proto museli vyhledat telefonní čísla a adresy počítačů, které byly k nájezdu na systém použity.

Problémy byly následně odstraněny. „Vše funguje bez problémů,“ potvrdila ve čtvrtek Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Registrační systém zabránil seniorům ze středních Čech nechat se naočkovat

Domácí

Test napodobí kolaps ze začátku registrace 

Podobným problémům by měly předejít zátěžové testy, které se chystají. Právo o nich informace získalo z registru veřejných zakázek, kde byl zveřejněn kontrakt mezi Národní agenturou pro komunikační a informační technologie (NAKIT) a společností Servodata. Státní organizace si už objednala první práce, které se budou týkat očkovacího rezervačního systému.

PŘEHLEDNĚ: Registrace k očkování v otázkách a odpovědích

Domácí

Podle mluvčího NAKIT Lukáše Trnky budou testy simulovat pokus o prolomení zabezpečení systémů. „Zátěžové testy pak simulují reálný provoz a analyzují reakci a odolnost systému,“ sdělil Právu Trnka.

Ze zveřejněného kontraktu lze vyčíst, že se testy zaměří na kroky, kdy se lidé v aplikaci nejprve registrují a následně si vybírají konkrétní termín očkování. „Cílovým stavem je simulovat přístup sto tisíc uživatelů a jejich registraci během jedné sekundy,“ stojí ve smlouvě, kterou má Právo k dispozici.

Registr očkování je plný chyb, ve Zlíně chystají vlastní

Domácí

Smlouva také popisuje situaci z 15. ledna, kdy očkovací rezervační systém v první den fungování na chvíli zkolaboval a vykazoval problémy, mezi které patřilo to, že SMS zprávy s PIN kódy lidem přicházely i po deseti minutách.

Kapacity pro očkování, které tehdy bylo vyčleněné pro seniory starší 80 let, byly plné během jedné hodiny. Podle smlouvy zátěžové testy mají napodobit tehdejší situaci, kdy se během jedné vteřiny v systému pokoušelo registrovat 70 tisíc uživatelů.

Potupná přetahovaná o termíny očkování má skončit

Domácí

Kromě obyvatel starších 80 let od února přibyla v systému možnost registrace pro zdravotníky, od soboty 27. 2. učitele a od pondělí 1. března obyvatele starší 70 let.

I další aplikace

Testováním zřejmě v budoucnosti projdou i další aplikace, které spadají pod takzvanou Chytrou karanténu. Tento systém má vést k včasnému zachycení nemoci, testování a umístění nemocných do izolace. Ze známých aplikací sem spadá třeba eRouška a elektronické formuláře, kde se vyplňují údaje o kontaktech při styku s nakaženým, ale také systémy, s kterými pracují hygienici.

Praktici mohou očkovat, ale nemají čím. Dostali jsme dvacet dávek, popisuje lékařka

Domácí

„Testovat se budou konkrétní aplikace Chytré karantény a infrastruktura, na které se provozují. Probíhat bude v několika etapách v následujících měsících. Další podrobnosti, s výjimkou informací zveřejněných v registru smluv, z bezpečnostních důvodů nemůžeme sdělovat,“ dodal mluvčí NAKIT.

Reklama

Výběr článků

Načítám