Hlavní obsah

Registr očkování je plný chyb, ve Zlíně chystají vlastní

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Chyby se objevují v centrálním registru očkování proti koronaviru. Na vady rezervačního systému upozorňují sami zdravotníci. Týkají se například nefunkčního kalendáře pro náhradníky, očkovací centra navíc dosud musejí zdravotníky očkovat mimo systém, který upřednostňuje zájemce od nejvyššího věku.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Práci zdravotníkům ztěžuje i nefunkční možnost odesílání SMS v případě, kdy je třeba konkrétním osobám změnit termín. Zdravotníci tak musejí každého zvlášť obvolávat.

„SMS systém funguje jen pro první rezervace,“ přiznal jeden z lékařů ze Zlínského kraje, který s rezervačním systémem pracuje.

Nefunkční pro náhradníky

Problémy jsou i s takzvanými „mrtvými dušemi“, respektive registrovanými lidmi, kteří nereagují na možnost rezervace konkrétního termínu.

Za prvních 15 minut se k očkování registrovalo 10 tisíc zaměstnanců škol

Domácí

„Máme například sto dávek, oslovíme přes SMS sto žadatelů, ale z nich se přihlásí ke konkrétnímu termínu jen šedesát z nich. Musíme potom elektronickou závoru otevírat na vícekrát. Nevíme, proč se tak děje. Někteří zřejmě mají v systému rezervace dvě nebo si to rozmysleli či neměli odvoz, byli nemocní, zemřeli. Ale jde o dvě pětiny, což je dost,“ uvedl lékař.

Ukáže-li se během patnácti dnů, že to nefunguje, na konci března bude mít Zlínský kraj vlastní systém.
Radim Holiš, hejtman

Systém je dosud rozdělený do tří různých kalendářů, a to pro první očkování, druhé očkování a pro náhradníky. „Ten pro náhradníky sice existuje, je ale nefunkční,“ přiznal lékař, jehož jméno redakce Práva zná. Vše by se mohlo změnit po dalších úpravách rezervačního systému, ke kterým dojde začátkem března.

Očkovacím centrům ke třem základním kalendářům přibydou další tři – zvlášť pro zdravotníky, učitele a seniory.

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Koronavirus

„Budeme pracovat s dvakrát třemi kalendáři a podle potřeby zavírat nebo otevírat elektronické rezervační závory pro zdravotníky, seniory nebo učitele. Podle množství vakcín, které budeme mít k dispozici,“ podotkl lékař, podle něhož by bylo řešením ukončit centrální rezervační systém a přesunout vedení systému pod jednotlivé kraje.

„Stačilo by na kraje dát jen informace, které skupiny obyvatel máme kdy očkovat. V našem nemocničním systému máme funkční objednávací systém,“ je názoru jeden z lékařů.

Dochází trpělivost

I podle hejtmanství Zlínského kraje se v centrálním rezervačním systému objevují chyby. Podle krajského koordinátora Jiřího Lučana se problémy už řeší na centrální úrovni, od 1. března by se všichni zájemci o očkování měli například registrovat přes centrální systém a v regionech by se již neměly využívat vlastní seznamy.

Praha rozvezla vakcíny praktikům. Zhoršili jste naši vyjednávací pozici, tvrdí ministerstvo

Domácí

Podle hejtmanství je však nejdůležitější, aby se co nejrychleji očkovalo. „Ukáže-li se během patnácti dnů, že to nefunguje, na konci března bude mít Zlínský kraj vlastní systém,“ reagoval na dotaz Práva, zda by nebyl lepší přesun rezervačního systému pod řízení krajů, hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám