Hlavní obsah

Rakušané musí prokazovat bezinfekčnost na pracovišti

– Vídeň

Od 1. listopadu se budou muset všichni zaměstnanci na pracovišti prokazovat potvrzením o bezinfekčnosti, takzvaným covidovým pasem. To znamená, že musí předložit buď potvrzení o očkování, prodělání covidu-19 v posledním půlroce, nebo negativní test. Po jednání vlády to ve středu oznámil ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein

Článek

Pravidlem se budou muset řídit všichni lidé, kteří na pracovišti přicházejí do fyzického kontaktu s jinými osobami, například pracovníci v kancelářích nebo závodních jídelnách. Nařízení se nebude týkat například řidičů kamionů, a to za předpokladu, že sedí ve vozidle sami.

Do 14. listopadu včetně platí přechodné období, kdy zaměstnanci, kteří se neprokážou potvrzením, budou muset nosit na pracovišti respirátor. Po tomto datu již nebudou moci bez potvrzení na pracoviště vstoupit.

Nechte se očkovat na nejkrásnějším místě Rakouska, zve prezident do svého sídla

Koronavirus

„Je to ochranná síť proti koronaviru,“ obhajoval Mückstein nařízení. „Není možné, aby se lidé na pracovišti vystavovali riziku nákazy,“ dodal Martin Kocher (ÖVP), ministr práce.

Povinnost platí i pro turisty

Pravidlo tří potvrzení bude platit také pro zimní turistiku. Od 15. listopadu musí každý, kdo bude využívat lanovku, předložit některá ze tří potvrzení. Pro hosty après-ski provozoven platí stejná pravidla jako pro noční bary, kluby a diskotéky.

Očkování nebo negativní testy. Rakousko a Německo chystají adventní trhy

Zahraniční

Rakouská vláda svým rozhodnutím evidentně tlačí na zvýšení proočkovanosti obyvatelstva. Dokončenou vakcinaci má zatím 61,5 procenta populace a další tři procenta mají jednu dávku. To ale kabinet považuje za nedostatečné. Důkazem je i rostoucí počet nově nakažených. Devítimilionové Rakousko ohlásilo dalších 3727 nových případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od letošního března.

Rakousko následuje Itálii, která zavedla plošnou povinnost pro zaměstnance prokazovat bezinfekčnost na pracovišti od 15. října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám