Hlavní obsah

Rakouský kancléř má pozitivní test na koronavirus

Rakouský kancléř Karl Nehammer měl v pátek pozitivní test na koronavirus, napsal server deníku Kronen Zeitung. Kancléř, který má za sebou tři dávky vakcíny, nemá žádné příznaky a podle svých slov se cítí dobře. Je ale v domácí karanténě, píše server.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

Nehammer se v úterý vrátil z dovolené v Korutanech. Ve středu odpoledne podstoupil rutinní PCR test, který byl negativní. Nakazil se zřejmě ve středu večer od člena svého bezpečnostního týmu, jenž byl ve čtvrtek pozitivně testován na covid-19, uvádí kancléřství.

Ihned poté, co se zjistilo, že jeho strážce je pozitivní, šel kancléř na PCR test a ten o několik hodin později potvrdil, že je kancléř pozitivní. „Není třeba se znepokojovat, jsem v pořádku. Proto pořád apeluji na ostatní: Nechte se očkovat, nechte si dát třetí, posilující dávku. S velkou pravděpodobností vás to ochrání před těžkým průběhem,“ vzkázal z domácí karantény.

Rakousko má problém, povinné očkování od února nestíhá

Koronavirus

Nehammer na čtvrteční tiskové konferenci řekl, že Rakousko se nachází ve „velice vážné situaci“ a že počty nakažených v blízké budoucnosti skokově porostou. V příštích týdnech se podle něj může bilance vyšplhat ke 20 tisícům případů nákazy za den.

Respirátor venku a do obchodu jen očkovaní. Rakousko kvůli omikronu zpřísňuje

Koronavirus

Ve čtvrtek rakouská vláda v souvislosti se šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron rozhodla, že se zkrátí karanténa, rozšíří povinnost nošení roušek a zpřísní kontroly stávajících restrikcí. Respirátory FFP2 bude od 11. ledna povinné nosit i venku v případě, že nelze udržet požadovaný rozestup dvou metrů.

Zhruba devítimilionové Rakousko v pátek eviduje 8786 nových případů koronavirové infekce a sedm souvisejících úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám