Hlavní obsah

Raději tisíce mrtvých těl než další lockdown, měl říct Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie patří k nejlépe očkujícím státům na světě, a mohla tak začít s rozvolňováním protikoronavirových opatření po třetím lockdownu. O něm přitom premiér Boris Johnson nechtěl původně ani slyšet. Svým kolegům měl během jednání v Downing Street říct, že by radši viděl tisíce mrtvých těl než další uzávěru.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice.

Článek

S informací přišel list The Daily Mail. Citaci „žádný další zku***ný lockdown, raději další tisíce mrtvých těl“ měl Johnson říct už v říjnu v reakci na slova šéfa úřadu vlády Michaela Govea o tom, že bude třeba, aby vojáci hlídali nemocnice, které budou přeplněné pacienty s covidem-19.

Johnsonova údajná citace se stala dalším nábojem pro britská média, pod jejichž palbou se premiér ocitl. Kritizují ho nejen za poněkud zmatečné reakce v začátcích koronavirové pandemie, ale například i za dosud nezodpovězenou otázku na to, kdo financoval vymalování jeho apartmánu v Downing Street.

Anglie mírní covidová opatření. Podmínkou jsou dva testy týdně

Koronavirus

Členové vlády, kteří se říjnového jednání zúčastnili, popírají, že by Johnson řekl větu, se kterou Daily Mail přišel. „Kategoricky ji vyloučili snad všichni. Je to skoro komediální příběh – nejmenované zdroje od nejmenovaných poradců hovořící o nejmenovaných událostech. Nic z toho není reálné,“ citovala agentura Reuters ministra obrany Bena Wallace.

Lockdown nakonec byl

Johnson nakonec musel na podzim uskutečnit druhý a v lednu letošního roku i třetí lockdown, kterým chtěl zabránit. Podle kritiků se mu dalo předejít, kdyby se na podzim nebál a dal na rady svých ministrů, kteří mu doporučovali, aby druhá uzávěra byla přísnější.

Ačkoli byl premiér kritizován, že nezvládl začátek pandemie, je aktuální situace v Británii příznivější. Celkem už země distribuovala přes 46 milionů vakcín, kompletně naočkováno je pak 12,5 milionu lidí.

Polovina dospělých Britů už dostala vakcínu proti covidu

Amerika

Británii se dokonce vyplatil risk s aplikací druhé dávky vakcíny až po 12 týdnech od té první. Doporučoval se přitom rozestup tří týdnů. Ukázalo se ale, že jedna dávka AstraZeneky či Pfizeru, kterými se v zemi očkuje, snížila riziko hospitalizace u rizikové skupiny nad 80 let o 80 procent.

Johnson dokonce sám covid prodělal v dubnu loňského roku a nemoc u něj měla těžký průběh.

V rámci Evropy je Británie vůbec nejrychleji očkující zemí, druhé Německo distribuovalo 24,8 milionu dávek, tedy téměř o polovinu méně. Co se týče celkových čísel, patří Británie i vzhledem k velkému počtu nakažených obyvatel mezi nejhorší země. Dosud tam s covidem zemřelo 127 681 lidí a s 4 420 443 potvrzenými případy nákazy  je země na 7. místě na světě. V Evropě je v tomto ohledu horší jen Francie a Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám