Hlavní obsah

Premianta v očkování Chile zasáhla čtvrtá vlna koronaviru

Santiago de Chile

Chile patří k jedničkám v rychlosti očkování svých obyvatel proti koronaviru. Navzdory tomu ale tuto jihoamerickou zemi postihla čtvrtá vlna koronavirové nákazy. Proč?

Článek

Mnohé evropské země prožívají v současnosti letní idylku, a to nejen kvůli vysokým teplotám, ale i nízkým počtům nakažených. Epidemiologové ale varují, že tato pohádka může vzít rychle za své, a jako příklad uvádějí Chile. V zemi se totiž sešlo několik nepříznivých faktorů naráz a je z toho další vlna nákazy, píše server týdeníku Focus.

Země sice masivně očkuje, kolektivní imunity, kdy by bylo naočkováno kolem 70 procent obyvatel, ovšem ještě nedosáhla. A to je právě problém. Valná většina obyvatel této jihoamerické země má pouze jednu dávku vakcíny, píše Focus.

Chilský očkovací zázrak: Včasný nákup a profesionalita

Amerika

Tamější vláda uvádí, že jednu dávku vakcíny má za sebou přes 78 procent obyvatel. Ukončené očkování má v tuto chvíli 61,6 procenta, což je asi 19 milionů obyvatel. Alarmující je, že valná většina evropských zemí je v tuto chvíli hluboce za Chile. Pro zajímavost, v Německu má ukončené očkování pouze 31 procent obyvatel, 51 procent pak má jen jednu dávku.

V desetimilionovém Česku dostalo obě dávky vakcíny 2,7 milionu lidí. Alespoň jednu dávku dostalo 4,76 milionu lidí.

Nemoci podléhají těhotné i s nenarozenými dětmi

Zdravotní systém v Chile je v kolapsu. V nemocnicích chybějí na jednotkách intenzivní péče lůžka a stoupají počty mrtvých, uvedla expertka na zdravotnictví Soledad Martinezová v rozhovoru pro týdeník Der Spiegel. Nakažení musejí zůstat doma, protože na JIP nejsou žádná volná lůžka.

Na začátku června byla sedmidenní incidence 380 nakažených na milion obyvatel. Nyní sice klesla na 300, ale stále jsou to velmi vysoká čísla.

Chile dohání Izrael, očkuje se v parcích i v kostele

Koronavirus

„Máme velmi vysoké počty úmrtí. Umírají mladší lidé. Strašné je, že rostou počty těžkého průběhu nákazy u těhotných. Umírají jak ony, tak jejich nenarozené děti. Ženy se dostávají na dýchací přístroje, ale výsledky jsou nejisté,“ dodala Martinezová.

Sezonnost je jedním z faktorů, který značně ovlivňuje vývoj nákazy, tvrdí odborníci. Na jižní polokouli vládne v tuto chvíli zima. Ačkoliv se klimatické podmínky na severu a jihu země od sebe značně liší, teploty v červenci a srpnu patří k nejchladnějším z celého roku, naopak nejtepleji je v lednu a únoru. Souběžně s nástupem podzimu a zimy začaly v Chile stoupat i počty nakažených.

„Musíme si uvědomit, že vakcíny nemohou zlikvidovat aktivní ohnisko nákazy. Ta se budou objevovat i při vysoké míře proočkovanosti,“ uvedla Carissa Etienne, ředitelka Panamerické zdravotnické organizace (OPS). K dosažení kolektivní imunity je podle ní potřeba, aby bylo proočkováno přes 70 procent obyvatel. Ačkoliv je Chile premiantem v rychlosti a rozsáhlosti vakcinace, 70 procent ještě nedosáhlo.

Brazílie prožívá noční můru bez konce

Koronavirus

Jedna dávka nestačí

Navíc, mnozí Chilané dostali jen jednu dávku, která je před novými mutacemi neochrání. „Jedna dávka není žádný všelék. Ochrana je úplná až poté, co dotyčný dostane druhou dávku. Samotná ochrana první dávky je nízká a nestačí k tomu, aby se člověk nenakazil,“ varoval Jarbas Barbossa z OPS. Je podle něj důležité, aby se co nejrychleji dokončil proces očkování a lidé dodržovali hygienická opatření.

V Chile se očkuje především čínskou vakcínou Sinovac, ruským Sputnikem a evropskými očkovacími látkami. Zda je čínský Sinovac „děravý“ a nechrání před nákazou, nechtějí odborníci potvrdit. „Žádná vakcína není stoprocentně účinná. Studie u Sinovacu potvrdily, že její účinnost proti závažnému průběhu nákazy je 80procentní,“ řekl Barbossa.

Chile umí: Tři týdny, tři miliony očkovaných

Koronavirus

Martinezová to vidí jinak: „Dlouho víme, že vakcína Sinovac dobře chrání před těžkými průběhy covidu, ale méně proti samotnému nakažení. V kombinaci s nedodržováním hygienických opatření jsou výsledky katastrofální.

Nová studie hongkongské univerzity, které se účastnilo před 1000 očkovaných, prokázala, že ti, kteří dostali vakcínu BioNTech, měli významně vyšší počet protilátek než ti, kteří dostávali Sinovac. Nedávno o tom informoval list South China Morning Post. Jak řekl novinářům hlavní vědecký pracovník a epidemiolog Benjamin Cowling, někteří lidé očkovaní Sinovacem možná budou potřebovat třetí dávku.

Není přesně známé, které mutace se v Chile v současné době šíří. Existuje však mnoho náznaků, že je to mnohem nakažlivější brazilská mutace, tzv. gamma.

Reklama

Výběr článků

Načítám