Hlavní obsah

Chile dohání Izrael, očkuje se v parcích i v kostele

Santiago de Chile

Premiantem v očkování proti koronaviru se stává Chile, které v rychlosti vakcinace dohání světový vzor Izrael. Míra proočkovanosti v tuto chvíli činí v jihoamerické zemi 26 procent a cílem je, aby v červnu byla 80 procent, píše server týdeníku Focus.

Článek

Pro srovnání, Německo dosud očkovalo první dávkou jen něco málo přes sedm milionů lidí, což pro zemi s 83 miliony obyvatel odpovídá proočkovanosti 8,5 procenta.

Za rychlostí, jakou nabrala ve vakcinace v jihoamerické zemi, je několik faktorů.

Kromě dostatku vakcín je rozhodující pro úspěch také rychlost a nulová byrokracie. Lidé jsou očkováni v městských parcích, na fotbalových stadionech, v kostelech a dokonce i v drive-thru stanicích, kam dorazí v autě, nemusí vystupovat, jen stáhnou okénko, nastaví paži a dostanou vakcínu.

Německý lékař vyvinul vlastní vakcínu proti covidu. Očkoval už stovku dobrovolníků

Koronavirus

Ovšem dostatek vakcín je tím nejdůležitějším faktorem. Země vsadila na čínskou vakcínu Sinovac a ruský Sputnik V. „Čínská vakcína Sinovac je dodávána nejrychleji a v největším množství. Renomovaný Butantan-Institut v Brazílii ji testoval a schválil. To bylo pro nás cenné stejně jako uznání americké agentury pro léčivé přípravky,“ řekla expertka na vakcinaci Soledad Martínezová. I ruská vakcína Sputnik V pomáhá podle jejích slov k úspěchu chilské vakcinace.

„Chile podepsalo smlouvy i s dalšími farmaceutickými společnostmi velmi brzo, ještě předtím, než se rozběhly studie,“ řekla. Takže do země proudí i vakcíny společností Biontech/Pfizer, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

USA tlačily na Brazílii, aby se zřekla Sputniku

Zahraniční

Očkování se podle Martinézové zrychluje i tím, že v určitý den nebo týden je očkována pouze určitá věková skupina. „Každý 65letý člověk může jít se svým občanským průkazem do zdravotního střediska, a to nejen v místě bydliště ale kdekoli, a může se nechat očkovat,“ popsala. Zmeškané termíny očkování pak podle ní nevedou k problémům, protože lidé přesně vědí, který další den je pro jejich věkovou skupinu vyhrazen.

Reklama

Výběr článků

Načítám