Hlavní obsah

Pražský klášter nabízí své prostory ke karanténě

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Řád bosých karmelitánů na jaře zpřístupnil prostory svého kláštera na Hradčanském náměstí, kterému se přezdívá Fortna, avšak nyní návštěvníky hostit nemůže kvůli zpřísňujícím se opatřením. Proto v klášteře přišli s nápadem pomoci těm, kteří se kvůli karanténě potřebují izolovat od rodiny a svých blízkých. V reportáži si můžete nádherné prostory kláštera ze 16. století prohlédnout.

Pražský klášter nabízí své prostory ke karanténěVideo: Novinky

 
Článek

„Nabízíme to lidem, kteří mají buď nařízenou karanténu z hygieny, anebo si ji sami nařídí, protože dnes se už lidé trasují také sami,“ řekl Novinkám převor kláštera Petr Glogar s tím, že ubytovat se u nich mohou jen osoby, u kterých test neprokázal nemoc covid-19, protože klášter není zdravotnickým zařízením.

Zájemcům o ubytování klášter nabízí jednoduché apartmá s vlastním sociálním zařízením. Právě koupelna je určující pro to, kolik ubytovaných může klášter dohromady hostit. „Máme tady třináct koupelen, abychom dodrželi všechna opatření, takže máme třináct pokojů,“ vysvětlil Glogar.

Foto: Novinky

Pokoje jsou zařízené v jednoduchém stylu, každý má své sociální zařízení.

I když se jedná o církevní klášter, nechybí tu ani moderní technologie. Ve společných místnostech je dostupné připojení k internetu prostřednictvím sítě wi-fi. Ta by v dohledné době měla být dostupná i v jednotlivých pokojích. Obejít se zde však musíte bez televize. „Televize v klášteře, myslím, že nemá co dělat,“ podotkl s úsměvem kněz.

Zatím také chybí možnost stravování, klášter nicméně slibuje, že ubytovaným pomůže s doručením nákupu či objednaného jídla až do pokoje.

Hotel, kde o nenakažené hosty nestojí

Koronavirus

Za den a noc v klášteře by lidé měli zaplatit přibližně tři sta korun, podle převora kláštera jde o pokrytí provozních nákladů a zajištění úklidu a hygienických opatření. „Není to žádný byznys, nic takového. Pokud je někdo ve velké nouzi, tak se nebudeme bavit o penězích. Je to nabídka pobytu tady a peníze jsou skutečně až na druhém místě,“ doplnil Gregar.

Foto: Novinky

Jsou zde k dispozici prostory s nádhernými výhledy na Prahu.

V klášteře kromě něj pracuje několik zaměstnanců a dobrovolníků, kteří se budou o osoby v karanténě starat. Toho, že by někdo jejich nabídky zneužil, se převor neobává: „Je to riziko, ale to patří k životu.”

Podle něj se zatím ozývají jen lidé nakažení covidem-19, které klášter ubytovat nemůže. Nicméně vzhledem k současné epidemiologické situaci věří, že se zájemci o dočasný azyl v tichosti kláštera najdou.

Reklama

Výběr článků

Načítám