Hlavní obsah

Poslední výstřel Trumpova týmu. Pompeo má obvinit Čínu z výroby a úmyslného šíření koronaviru

Novinky, Michal Sobotka
Washington

Zatímco odborníci Světové zdravotnické organizace (WHO) ve čtvrtek zahájí inspekci wuchanských laboratoří, chystá administrativa končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa jeden ze svých zřejmě posledních výstřelů. Ministr zahraničí Mike Pompeo se totiž údajně chystá zveřejnit důkaz, že koronavirus pochází přímo z čínských laboratoří a WHO jen pomáhá Číně zakrýt stopy.

Foto: Pool New, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo má obvinit Čínu z úmyslného šíření koronaviru.

Článek

Trump dlouhodobě hovoří o koronaviru jako o čínském viru a Pompeo už dříve zpochybnil, že by se SARS-CoV-2 začal šířit z luskounů nebo netopýrů, jak zatím tvrdí vědci. Tlačil také na Čínu, aby povolila americkým expertům vstup do laboratoří. Jeho žádost ale vyslyšena nebyla.

Čína posílá do lockdownu desítky milionů lidí kvůli 115 novým případům

Svět

Teď má podle Daily Mailu zveřejnit důkaz, který údajně podporuje tvrzení, že koronavirus byl uměle vytvořen ve wuchanských laboratořích, o jejichž biologickém zabezpečení prý dlouhodobě pochybují čínští i zahraniční experti.

Není to tak, domnívají se Britové

Informace o tom, že Washington se chystá podobný krok učinit, potvrdilo deníku i britské ministerstvo zahraničí. Už předem je ale odmítá. „Všechny důvěryhodné zdroje poukazují na to, že virus z laboratoře neunikl,“ uvedlo ministerstvo.

Dodává, že k tomuto závěru došly zpravodajské služby na obou stranách Atlantiku. „Pandemie koronaviru vznikla přírodní cestou, stejný názor zastávají i američtí zpravodajci,“ tvrdí britská diplomacie.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

Pompeo má údajně upozornit také na spojení mezi wuchanským virologickým institutem a Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou. WHO navíc podle něj pouze pomáhá Číně zakrýt skutečný původ viru a odmítá vyšetřit skutečnou roli laboratoří.

„Asi všichni se shodneme na tom, že Čína měla udělat víc pro to, aby našla původ koronaviru. Vědě by to prospělo. Myslím, že vyšetřování hodně poškodily teorie o tom, že byl koronavirus záměrně vypuštěn z laboratoří,“ řekl agentuře Bloomberg genetik Rasmus Neilsen z Kalifornské univerzity.

Pusťte nás do té laboratoře ve Wu-chanu, tlačí Američané na Čínu

Koronavirus

Bývalý ministr pro brexit David Davis se odkázal na inspekci týmu expertů z WHO. O její případné roli v zakrývání stop má ale pochybnosti: „Bylo by to nemorální, ale hlavně hloupé, protože pokud by vyšetřování potvrdilo, že byl virus záměrně vypuštěn, stane se Čína vyvrhelem světa.“

Reklama

Výběr článků

Načítám