Hlavní obsah

Portugalsko zakázalo cesty do Lisabonu a z něj

– Lisabon

Portugalská vláda ve čtvrtek vyhlásila zákaz cestování do Lisabonu a z něj během několika příštích víkendů. Kabinet tím reaguje na vysoký počet nových případů koronaviru v hlavním městě a okolí, uvedla agentura AP. Desetimilionová země znovu zaznamenala více než tisíc nových případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin.

Článek

„Uvědomujeme si, že (zákaz cestování) není lehce snesitelný a lidé ho nechtějí, ale cítíme, že je nutné ochránit zbytek země," uvedla vládní mluvčí Mariana Vieirová. První zákaz začne platit v pátek odpoledne a bude trvat do pondělního rána.

Omezení se nebude vztahovat na lety na lisabonské letiště a na pracovní cesty. Mluvčí dodala, že zahájení další fáze rozvolňování je kvůli sílícímu výskytu koronaviru velice obtížné. Nová etapa uvolnění opatření byla naplánována na příští týden.

Portugalská policie hlídá nošení roušek i na pláži

Koronavirus

Úřady ve čtvrtek informovaly, že za posledních 24 hodin bylo diagnostikováno 1233 nových případů nákazy koronavirem. Na Lisabon a okolí, kde žije zhruba čtvrtina Portugalců, připadají dvě třetiny nových případů. Přibyla také dvě úmrtí spojená s nákazou. V Lisabonu bylo zaznamenáno 254 případů nákazy za posledních 14 dní na 100 tisíc obyvatel, ve zbytku země tento ukazatel činí 90. Podle vlády v Lisabonu je situace horší také kvůli výskytu indické varianty delta.

Částečně je naočkována skoro polovina obyvatel

Počet hospitalizovaných v zemi roste zatím jen mírně a nemocnice nejsou pod tlakem. Dvě velké nemocnice v hlavním městě ale otevřely nová oddělení pro nakažené pacienty. Lisabonská radnice chce epidemickou situaci řešit posílením očkování, a proto výrazně prodlouží provozní dobu očkovacích center. Ministerstvo zdravotnictví také snížilo dobu mezi podáním první a druhé dávky vakcíny od společnosti AstraZeneca.

Portugalci pochopili závažnost situace, říká český velvyslanec o covidu

Koronavirus

V Portugalsku bylo dosud zaznamenáno 862 tisíců případů nákazy koronavirem a zhruba 17 tisíc úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Nejhorší byla epidemická situace v zemi na konci ledna a na začátku února, kdy přibývalo i mnoho tisíc nových případů infekce denně a nemocnicím hrozil nedostatek lůžek s intenzivní péčí.

Portugalsko, které má podobně velkou populaci jako Česká republika, zatím naočkovalo 42 procent svých obyvatel první dávkou koronavirové vakcíny, druhou dávku má 25 procent. V Česku je naočkováno první dávkou 43 procent obyvatel a druhou dávkou 21 procent.

Foto: Profimedia.cz

Lisabon

Reklama

Výběr článků

Načítám