Hlavní obsah

Portugalsko se vyhrabalo ze stejné krize jako my. Tady je odpověď, proč to v Česku nefunguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Po Vánocích se dostalo Portugalsko do kritického stavu. Na konci ledna mělo vůbec nejvyšší průměrný denní přírůstek nakažených na milion obyvatel na celém světě. Teď začal počet případů klesat. Portugalci nosí roušky i tam, kde nemusí, a rozumí tomu, co po nich stát chce. Chtějí zabránit další hospodářské krizi, vysvětluje český velvyslanec Petr Šelepa.

Článek

„Situace je příšerná,“ přiznal na konci ledna portugalský premiér António Costa.

Tak jako stejně velké Česko, i Portugalsko přistoupilo před Vánoci k částečnému rozvolnění. To se na epidemiologické situaci rychle projevilo. Jak je vidět na přiloženém grafu, počet nakažených začal v Česku exponenciálně růst už okolo 10. prosince, v Portugalsku krátce po Štědrém dni.

Když příjemce zprávy nechápe, co mu říkáte, tak je chyba na straně toho, kdo zprávu podává.
portugalský premiér António Costa

Pandemie vrhla turistiku v Portugalsku o desítky let nazpět

Cestování

Od Costova prohlášení začala křivka pozitivních případů dramaticky klesat, zatímco v Česku opět nabrala opačný směr. Epidemiologická opatření jsou přitom v obou zemích téměř stejná, tak v čem je rozdíl? Vysvětlení nabídli Češi žijící v Portugalsku, včetně českého velvyslance.

Roušky i v parku – a bez brblání

Produkční Tereza bydlí na západě země v malém městě Alenquer, kde místní obyvatelé všechna pravidla dodržují. „Na ulici se lidi jeden druhému vyhýbají a nosí masky. Dokonce i v parku je mají,“ popisuje. Roušky jsou přitom v Portugalsku povinné jen tam, kde není možné zachovat dvoumetrový rozestup.

Obava z dalšího rozvratu státních financí je možná vede i k ochraně vlastního zdraví, jestliže má být ochrana vlastního zdraví tou cestou, jak pomoci ochránit i ekonomiku země.
Petr Šelepa, český velvyslanec v Lisabonu

Že lidé vesměs nosí roušky i tam, kde nemusí, potvrzují i další Češi žijící napříč Portugalskem. „Nikdo nebrblá,“ napsal krajan Karel z přímořského městečka Sines. Výjimkou jsou údajně mladí lidé a pak ti, co chtějí víkend strávit u moře i přesto, že jsou pláže uzavřené.

Foto: Profimedia.cz

Portugalská policie dohlíží na dodržování opatření.

Jedno z mála opatření, které Portugalsko na rozdíl od Česka přijalo, je víkendový zákaz cestování mezi okresy. Podle oslovených obyvatel kontaktuje policie především větší skupiny lidí a kontroluje, zda jsou všichni místní. „Celkově to všichni respektují bez řečí a zbytečných scén,“ potvrzuje Ingrid z města Loulé.

Zvýšili jsme povědomí o zatížení nemocnic, což v lidech probudilo větší ochotu opatření dodržovat.
Portugalské ministerstvo zdravotnictví

Co za důsledným chováním Portugalců je, naznačil český velvyslanec v Lisabonu Petr Šelepa. Portugalci mají podle něj stále v živé paměti hospodářskou krizi z minulého desetiletí.

„Obava z dalšího rozvratu státních financí je možná vede i k ochraně vlastního zdraví, jestliže má být ochrana vlastního zdraví tou cestou, jak pomoci ochránit i ekonomiku země,“ říká Šelepa.

Krizová komunikace základem úspěchu

V průběhu ledna, kdy bylo Portugalsko bezkonkurenčně „worst in covid”, si premiér Costa sypal popel na hlavu. „Evidentně tu byly chyby v tom, jak jsem Portugalcům předával informace. Když příjemce zprávy nechápe, co mu říkáte, tak je chyba na straně toho, kdo zprávu podává,” řekl.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Portugalský premiér António Costa

Portugalské ministerstvo zdravotnictví na dotaz Novinek potvrdilo, že se po kritické povánoční situaci snažilo krizovou komunikaci více posílit. „Zvýšili jsme povědomí o zatížení nemocnic, což v lidech probudilo větší ochotu opatření dodržovat,“ řekla Novinkám mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví Sofia Canelasová.

Z výpovědí oslovených obyvatel je patrné, že minimálně nyní už lidem nedělá problém pochopit, co po nich stát chce. „Komunikace ze strany vlády se mi zdá jasnější a méně zmatená než v našich končinách v Česku i na Slovensku,“ srovnává situaci Slovenka Juliana z Lisabonu.

Pokud nebudou lůžka, Karlovarský kraj požádá o převozy do Německa

Domácí

Portugalská vláda věří, že občany motivuje, když vidí, že dodržování pravidel zlepšuje epidemiologickou situaci v zemi. Tomu podle Šelepy napomáhá i jejich povaha. „Nejsou od přírody rebelové, ani nemají v povaze proti něčemu neustále protestovat,“ myslí si.

Bez politických hádek

Řízení pandemie ze strany státu je slovy velvyslance „téměř bezchybné“. K situaci nemluví kde kdo, pravidelně vystupuje především premiér Costa a prezident Rebelo de Sousa. I přesto, že reprezentují odlišné strany, si podle Šelepy neházejí klacky pod nohy.

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Domácí

„Vláda přijímá nepopulární opatření, ale do rozhodování o opatřeních vtáhla i opozici. Tím pádem pandemie v Portugalsku není předmětem politické diskuze, nebo dokonce sporu,“ popisuje Šelepa. Podle něj politici ctí nepsané pravidlo, že se do vlády v době nouze nekope.

Dále se zdá, že se portugalským politikům zatím vyhýbají osobní kontroverze, či kauzy takzvaného „covidového papalášství“. Tamní média se takovým tématům příliš nevěnují, říká Šelepa, ale dodává, že si nepamatuje, že by nějaký vládní představitel zavedená opatření porušil.

Česko vakcíny má, ale neočkuje

Domácí

K 17. únoru je týdenní průměr potvrzených případů nákazy na jeden milion obyvatel v Portugalsku 224. V ČR 759. Od začátku pandemie se v Portugalsku nakazilo 791 tisíc lidí (v Česku 1,11 milionu) a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 15 754 (v Česku 18 596).

Reklama

Výběr článků

Načítám