Hlavní obsah

Poraďte nám, jak máme sehnat covidové vakcíny, žádá občany bosenský premiér

Sarajevo

Premiér jednoho ze dvou hlavních správních celků Bosny Fadil Novalić při projevu v parlamentu vyzval občany, aby mu poradili s obstaráváním vakcín proti covidu-19. Bosně, která se potýká s prudkým nárůstem počtu nakažených i zemřelých po nákaze koronavirem, se dlouhodobě nedostává očkovacích látek a hromadná vakcinace je tu stále v nejranější fázi.

Foto: Profimedia.cz

Premiér jednoho ze dvou správních celků Bosny Fadil Novalić

Článek

„Vyzývám všechny, aby přišli s nápady ohledně možnosti nákupu vakcín proti covidu-19,“ citovala bosenská média premiéra bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny, která spolu s Republikou srbskou tvoří stát Bosna a Hercegovina.

„Otevřeli jsme veškeré komunikační kanály, ale i laici mohou vidět, že velkoprodejci nehrají, dokud se zboží nebude prodávat na volném trhu,“ dodal Novalić.

Vakcína od AstraZeneky se přejmenovala. Nově se jmenuje Vaxzevria

Koronavirus

Teprve minulý týden získala Bosna první desítky tisíc vakcín z mezinárodního programu COVAX, který zaštiťuje Světová zdravotnická organizace a který má zajistit dodávky vakcíny i středně a nízkopříjmovým zemím. Program se nicméně dlouhodobě potýká s nedostatkem vakcín.

Do té doby se úřady ve Federaci musely spoléhat na vakcíny AstraZeneca, které jí začátkem tohoto měsíce darovalo Srbsko. Republika srbská očkuje ruskými vakcínami Sputnik V, které si zajistila z Ruska po vlastní ose. V neděli do Sarajeva dorazilo 30 tisíc vakcín darovaných Tureckem.

Lidé se jezdí očkovat do Srbska

Evropská komise v pondělí přislíbila, že sedmadvacítka balkánským státům mimo Evropskou unii v první půli dubna daruje 650 tisíc vakcín Pfizer/BioNTech.

Bělehrad očkoval zdarma zájemce ze sousedních zemí. Tvořily se fronty

Zahraniční

Novaličova vláda se snažila zajistit vakcíny na volném trhu i skrze dohody se soukromými dodavateli, zatím však neúspěšně. Mnoho obyvatel se proto raději jezdí očkovat do sousedního Srbska, které patří k nejrychleji oč

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bělehradě očkovali zdarma cizince z okolních zemíVideo: Reuters

Někteří analytici hodnotí neschopnost Federace i Bosny jako takové zajistit pro obyvatelstvo dostatek vakcín jako průvodní jev postupného rozkladu politického systému, který je do značné míry zablokovaný kvůli neschopnosti tří hlavních etnik domluvit se na společném postupu, a to nejen v otázkách pandemie. Sám Novaličův kabinet vládne od roku 2018 bez důvěry federálního parlamentu.

Bosna a Hercegovina je v přepočtu na obyvatele jednou z nejvíce postižených zemí na světě. Zdravotnické úřady v úterý vyhlásily 1867 nových případů nákazy koronavirem a dalších 92 úmrtí. Země s 3,3 miliony obyvatel dosud zaznamenala bezmála 168 tisíc případů a více než 6500 zemřelých.

Reklama

Výběr článků

Načítám