Hlavní obsah

Vakcína od AstraZeneky se přejmenovala. Nově se jmenuje Vaxzevria

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína britsko-švédské spo­lečnosti AstraZeneca dostala nový název – nyní se jmenuje Vaxzevria. Dosud se označovala jako AZD1222, přičemž ji Oxfordská univerzita vyvíjela pod názvem ChAdOx1 nCoV-1. Informovala o tom Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která změnu jména preparátu schválila už 25. března.

Foto: Raneen Sawafta, Reuters

Dávky vakcíny AstraZeneca

Článek

Přejmenování nemá za následek žádné další změny, složení léčiva zůstává stejné. Ke změně došlo v souvislosti s pochybnostmi, které se kolem preparátu objevily v minulých týdnech.

Řada zemí používání vakcíny dočasně pozastavila kvůli obavám, že způsobuje krevní sraženiny. EMA nicméně konstatovala, že očkovací látka je bezpečná, účinná a že její přednosti značně převažují nad vedlejšími efekty.

Některé státy v minulých týdnech přikročily k pozastavení očkování vakcínou AstraZeneca (Vaxzevria) poté, co se u několika lidí po podání vakcíny objevily závažné případy krevních sraženin.

Krevní sraženiny se vyskytly u jednoho ze 100 tisíc lidí očkovaných AstraZenekou

Amerika

Zatímco například Dánsko se rozhodlo přerušit na další tři týdny očkování touto látkou, od pondělí přestala očkovat vakcínou britsko-švédské společnosti AstraZeneca osoby mladší 55 let Kanada.

V úterý se přidalo také Německo, které vydalo doporučení neočkovat vakcínou osoby mladší 60 let poté, co k tomuto kroku přistoupily některé nemocnice a spolkové země právě kvůli několika případům závažných krevních sraženin po podání očkovací látky.

Německo nechce dávat mladším 60 let vakcínu AstraZeneca

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám