Hlavní obsah

Polsko začíná tonout v útočící pandemii

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých dnech vypukla v Polsku exploze nakažených koronavirem, varovalo ministerstvo zdravotnictví. Zatímco ve středu přibylo v zemi 5558 infikovaných a 75 obětí koronaviru, ve čtvrtek to bylo 5602 nakažených a 46 obětí a v pátek 5706 a 59 mrtvých, což jsou nejvyšší čísla od května. Hospitalizovaných s koronavirem je 4559 pacientů a 399 z nich vyžaduje plicní ventilaci.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Personál pečující o nakaženého koronavirem v nemocnici v Krakově. Archivní snímek

Článek

„Pandemická situace v zemi je špatná,“ poznamenal ve čtvrtek pro portál wp.pl Pawel Grzesowski, imunolog a specialista Hlavní lékařské rady. Navzdory povinnosti nosit v uzavřených prostorách roušky se toto nařízení obecně nedodržuje a zapomíná se i na jiná hygienická opatření.

„Co je však horší: nikdo nekontroluje obyvatele čtyř vojvodství na východě Polska s nejnižší proočkovaností a nejvyšší mírou nákazy. Neomezeně se pohybují po celém Polsku a šíří koronavirus,“ prohlásil.

Polský ministr zdravotnictví potřebuje kvůli odpůrcům očkování ochranku

Evropa

Lidé „nezodpovědní“

„V Polsku se testuje málo lidí, a to jen v krajních případech. Ve skutečnosti denně nepřibývá 5,6 tisíce nakažených, jak uvádějí statistiky, ale 25 až 30 tisíc. Bohužel už jsme v koronavirovém bahně až po krk. Přitom víme, co máme dělat, ale nic se neděje. Za tuto lhostejnost ve čtvrté vlně pandemie, která se v Polsku rozbíhá, zaplatí životem dalších 35 až 48 tisíc lidí,“ zdůraznil Grzesowski s odkazem na odhady analytiků.

„Pandemická situace je hrozivá, a co je nejhorší, lidé se nechovají zodpovědně vůči vlastnímu osudu, ale ani osudu ostatních,“ upozornil Krzystof Simon, přednosta infekční kliniky ve Vratislavi. Dodal, že pracovní den už zase každé ráno začíná vypisováním úmrtních listů obětí nákazy.

Třetí dávka od Pfizeru zvyšuje ochranu na 95,6 procenta, ukázala studie

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám