Hlavní obsah

Podíl indické mutace činí v Rakousku už 25 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podíl delta varianty koronaviru (dříve indické varianty) u nově infikovaných v Rakousku dosahuje už 25 procent a rychle se zvyšuje, takže za několik týdnů dosáhne až 90 procent.

Foto: Akhtar Soomro, Reuters

Braní vzorků na koronavirus

Článek

Tvrdí to rakouský virolog Andreas Bergthaler, avšak s tím, že v absolutních číslech je výskyt delta varianty mnohem nižší, než tomu bylo v případě, kdy se začátkem roku v zemi šířila alfa varianta (dříve britská varianta).

Delta se šíří Německem, stojí zřejmě už za polovinou nových nákaz

Evropa

„Počet nových případů je nyní nejméně desetkrát nižší než tehdy v lednu, což nám ulehčuje trasování. Společně se sezonními efekty nám to dává šanci na to, abychom šíření infekce měli pod lepší kontrolou,“ řekl virolog Berg­thaler. První červnový týden dosahoval podíl delta varianty v Rakousku tří procent, druhý týden už 13 procent.

Rakouští hygienici podrobují až 50 procent všech pozitivních vzorků z PCR testů další analýze s cílem rozpoznat nové mutace. Ministerstvo zdravotnictví současně vyzývá veřejnost, aby se nechala plně naočkovat.

Rakousko ocení zdravotníky bonusem za úsilí

Evropa

„Čím více lidí je plně imunizováno, tím je pravděpodobnější, že delta i další varianty nebudou zatěžovat zdravotní systém,“ dodal Bergthaler s tím, že delta zřejmě není poslední mutací koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám