Hlavní obsah

Rakousko ocení zdravotníky bonusem za úsilí

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouská Národní rada, celostátní parlament, schválila jednorázový bonus ve výši přibližně 500 eur (12 760 korun) pro zaměstnance nemocnic a pečovatelských zařízení jako ocenění jejich úsilí a obětavosti v boji proti pandemii koronaviru. Sdělil to rozhlas ORF.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O přesné výši bonusu rozhodnou jednotlivé spolkové země a instituce v závislosti na míře pracovního zatížení zaměstnanců v době koronární krize. Vyšší příplatky obdrží kupříkladu zdravotnický personál na covidových odděleních a JIP.

Opoziční socialisté vznesli námitku proti tomu, že do režimu podpory nebyli zahrnuti zdravotníci ani praktičtí lékaři. Předpokladem pro získání bonusu je osobní kontakt s pacienty – ať při lékařské, nebo nelékařské péči.

Protilátky Rakušané uznávají jako bezinfekčnost, u nás to nejde

Domácí

Kromě toho dostanou podle novely bonus také uklízečky, ale technický personál v nemocnicích na něj nebude mít nárok. Celkem projekt vyjde rakouskou vládu přibližně na sto milionů eur (2,55 mld. korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám