Hlavní obsah

Podíl hospitalizovaných seniorů v Izraeli s očkováním prudce klesá

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael je podle premiéra Benjamina Netanjahua v boji s koronavirem napřed před celým světem. Naočkoval už více než 2,5 milionu obyvatel, a především u potenciálně rizikové skupiny lidí starších 60 let zaznamenal úspěch. Její hospitalizace totiž za tři týdny klesla o 60 procent.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Očkování seniorky v izraelském městě Netanja

Článek

Vakcína od Pfizeru, kterou v Izraeli očkují, má podle expertů dopad zhruba po měsíci od první dávky. Situace v židovském státě se ale už po třech týdnech jeví nadějně.

Podle dat zdravotnické služby Maccabi se pokles hospitalizací projevuje po 18. dnu od první dávky vakcíny a 23. den, dva dny po podání druhé dávky, klesá hospitalizace u lidí ve věku nad 60 let o 60 procent. Analýza zdravotnické služby se zakládá na pozorování 50 777 lidí, uvedl The Times of Israel.

Izrael kvůli covidu ruší veškeré osobní lety

Koronavirus

„Ta data jsou důležitá, protože při vysoké míře infekce a šíření různých mutací lze z obecných čísel těžko vyčíst, jak očkování funguje,“ řekla listu šéfka oddělení infekčních chorob v největší izraelské nemocnici Sheba Medical Center Galia Rahavová.

Ocenila také zodpovědné chování nově očkovaných, kteří dodržují koronavirová opatření, což k poklesu hospitalizací také přispělo.

Účinnost první dávky vakcíny Pfizer není vysoká, upozorňuje Izrael. Při čekání na druhou se nakazily tisíce lidí

Koronavirus

Data Maccabi poskytují realitu ohledně infekce v Izraeli. Až do 13. dne se podíl hospitalizovaných mezi očkovanou skupinou nad 60 let a neočkovanou skupinou stejné věkové kategorie příliš neměnil. Ve 23. dni bylo z 50 777 sledovaných jen 18 případů nákazy za den, šest z nich ve skupině očkovaných.

Hermeticky uzavřený stát

Ve čtvrtek přitom hlavní izraelský koordinátor boje proti koronaviru Nachman Aš uvedl, že účinnost první dávky vakcíny od Pfizeru není tak vysoká, jak se očekávalo a jak uvádí výrobce. Při čekání na druhou dávku se podle statistik, na které se odvolával, infikovalo 12 400 Izraelců.

Pfizer v prosinci oznámil, že vakcína má po první dávce účinnost 52 procent, zatímco po druhé až 95 procent.

Izrael i přes klesající počet hospitalizovaných zaznamenal v posledních dnech nárůst nově nakažených a zrušil veškerou osobní leteckou dopravu na svých letištích. „Hermeticky uzavíráme zemi,” řekl v neděli na brífinku premiér Benjamin Netanjahu.

Anketa

Necháte se očkovat vakcínou proti koronaviru?
Ano
81,8 %
Ne
18,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6708 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám