Hlavní obsah

Po vlně omikronu se vrátíme k normálnímu životu, slibují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co se přelije omikronová vlna, se vrátíme do normálního života. Slibují to nejen přední virologové, ale také šéf farmaceutické společnosti Pfizer Albert Boursla. Jaro a léto by už mělo být ve znamení předcovidového života, píše server deníku Kronen Zeitung.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Důvodem k optimismu je podle virologa Klause Stöhra omikronová varianta. „V následujících dvou třech týdnech budou počty nakažených stoupat. Poté spousta lidí získá přirozenou imunitu díky velmi silné epidemii. Ta se už rozběhla a nelze ji odvrátit,“ řekl ve vysílání deníku Bild.

Dušek: Do zranitelné populace omikron teprve doputuje

Koronavirus

Imunita získaná nákazou spolu s očkováním povede k trvalejší imunitní ochraně, takže se podle jeho názoru nebude člověk muset očkovat dalšími posilovacími vakcínami. Na podzim se podle jeho slov uvidí, zda budou muset lidé starší 60 let na posilující dávku.

Vzhledem k velkému množství nenaočkovaných je však podle Stöhra velmi důležitá opatrnost. „Na jaře a v létě to bude hodně uvolněné,“ řekl.

Čtvrtou dávku zpochybňují i v Izraeli. Časté očkování imunitní systém unaví, varují profesoři

Koronavirus

S jeho názorem souhlasí i virolog Christian Drosten z berlínské kliniky Charité. Ten uvedl, že si je „naprosto jistý“, že v určitém okamžiku budeme žít jako před pandemií. Díky mírnému průběhu omikronové vlny a získané imunitě pro co nejširší okruh lidí se nám tato šance blíží, řekl pro Tagesspiegel am Sonntag.

Ještě více optimistický je Albert Boursla, šéf farmaceutické společnosti Pfizer. „Do normálního života se vrátíme velmi brzo,“ tvrdí v rozhovoru pro deník Le Figaro. „Máme dobrou pozici, na jaře tam budeme,“ řekl.

Důvodem k jeho optimismu je aktuální proměna viru, očkování a také lék paxlovid. U tabletky, pokud se nasadí ve třech dnech od začátku symptomů, riziko hospitalizace a úmrtí klesá o 90 procent.

Očkovací povinnost v Rakousku: Zavedena bude od února, vynucována od půlky března

Koronavirus

Paxlovid v Evropské unii ještě není odsouhlasený, ale německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach doufá, že tablety by mohly být odsouhlaseny v nouzovém režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám