Hlavní obsah

Po první dávce už bez testů? Vakcinologové jsou proti

Kristýna Šopfová, Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na koncert nebo posedět na restaurační zahrádce mohou nyní všichni, kteří mají za sebou první dávku očkování a uplynuly od ní tři týdny. Ministerstvo zdravotnictví to považuje za stejně bezpečné jako prodělání nemoci nebo pravidelné testování. Někteří vakcinologové s tím ale nesouhlasí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden řekl, že ústupek vláda činí kvůli okolním státům. Rakousko, Slovensko nebo třeba Maďarsko totiž povolují vstup českým občanům s jednou dávkou očkování s odstupem právě tří týdnů.

Ochrana po první dávce je jen částečná
Daniel Dražan, vakcinolog

„Tak si představte, jak to máme řešit, když oni nabízejí našim lidem tyto podmínky a my budeme muset mít dvě dávky. K nám budou jezdit turisté, což my musíme akceptovat, s jednou dávkou a naši lidé budou muset mít dvě dávky,“ řekl premiér v televizi Prima.

Chlíbek: Více než odvážné

Šéf České vakcinologické společnosti a člen klinické skupiny ministerstva Roman Chlíbek to nepovažuje za dobré. „Nesouhlasili jsme s potvrzováním bezinfekčnosti po první dávce. Dávat přednost motivaci a dovoleným před odborným smyslem vakcinace je více než odvážnost,“ sdělil vakcinolog.

Jedna dávka Pfizeru před mutacemi neochrání, uvádí studie

Koronavirus

Výhrady má i další člen vakcinologické společnosti Daniel Dražan, podle kterého je ochrana po první dávce jen částečná. „Vnímám to jako krok vlády, kterým se snaží motivovat k tomu, aby se lidé očkovali a dosáhlo se vyšší proočkovanosti,“ řekl v ČT. Vakcinologická společnost se už dříve shodla, že dostatečná ochrana spolehlivě nastává až dva týdny po ukončeném očkování.

Odborníci se obávají mutací

Podle bývalého šéfa resortu zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), za jehož úřadování rozhodnutí padlo, však rozpor s odborníky není. „Nešlo nám o to, kdy je pacient maximálně chráněn. Potřebujeme vědět, kdy je z hlediska opatření TON (testování, očkování, prodělaná nemoc,) pacient srovnatelně bezpečný jako ten, kterému uděláme amatérský antigenní test, který, jak víme, může mít falešnou negativitu,“ vysvětlil exministr.

Potvrzení o první dávce by podle něj mělo být k dispozici od června na www.ocko.uzis.cz nebo CzechPointech, pokud ho očkovaný nedostal přímo od lékaře po vakcinaci. Obavy mají vědci zejména z šíření dalších mutací. Indickou variantu zachytily laboratoře v Česku už koncem dubna.

Zájem o očkování je u mladších věkových skupin nízký

Domácí

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by mohla být indická varianta nakažlivější než ta britská, která v Česku od loňského prosince začala převládat. Podle WHO se ale zdá, že by vakcíny používané v Evropě měly fungovat na všechny známé mutace koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám