Hlavní obsah

Po ohlášení „zrušených Vánoc” prchají lidé z Londýna. Počet nakažených dramaticky vzrostl

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Den před přechodem do stupně nejtvrdších protikoronavirových opatření se rozhodly opustit Londýn davy lidí. Důkazem budiž sobotní záběry z velkých londýnských vlakových nádraží či dálnic plných aut i přes pokročilou noční hodinu. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock se při pohledu na ně zhrozil. Je to podle něj nezodpovědné a chce cestování na Vánoce z Londýna či dalších rizikových oblastí zamezit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýňané prchajíVideo: AP

 
Článek

Nový kmen koronaviru označený N501 a detekovaný na jihu Anglie se šíří rychleji než ostatní, tvrdí experti britské vlády v čele s hlavním poradcem pro zdravotnické otázky Chrisem Whittym. Ministr zdravotnictví Hancock navíc nyní připustil, že daná mutace není pod kontrolou.

Země ohlásila v neděli 35 928 nově nakažených za posledních 24 hodin, což je dvojnásobek toho, co bylo před týdnem. O víkendu bývají čísla nižší, nedělní číslo ale přesahuje i údaje z většiny všedních dní minulého týdne.

Mutace viru není pod kontrolou, přiznala Británie. Evropa reaguje

Koronavirus

Premiér Boris Johnson v sobotu večer ohlásil pro tuto oblast včetně východu Anglie a také Londýna nejvyšší stupeň 4 protiepidemického omezení. Nové restrikce platí od neděle a potrvají minimálně dva týdny, přezkoumány mají být 30. prosince. Zavřít musely obchody, které nejsou považované za základní, a také krytá sportoviště. Lidé by měli pracovat z domova, neměli by cestovat mezi oblastmi, bohoslužby zůstávají povoleny.

Britové mluví o tom, že Johnson zrušil 16 milionům lidí Vánoce.

Britský premiér zpřísňuje restrikce pro Londýn a část Anglie, šíří se nový kmen koronaviru

Koronavirus

Plánované rozvolnění pravidel o Vánocích bylo zrušeno pro velké části jihovýchodní Anglie - a pro zbytek země omezeno pouze na Štědrý den, napsala stanice BBC.

Politici chtějí omezení kontaktů

A právě proto se mnozí lidé dali v sobotu večer po oznámení opatření do pohybu. Hancock nejprve v neděli kroutil hlavou nad snímky na sociálních sítích, které ukazovaly davy stojící ve frontě na nádraží St. Pancras. Obdobná situace byla třeba i na dalším velkém vlakovém terminálu Paddington.

Poté Hancock i slovně zaútočil na tyto „naprosto nezodpovědné“ Londýňany, kteří v sobotu z hlavního města prchli, když předseda vlády Johnson „zrušil Vánoce” pro téměř 18 milionů lidí v jižní Anglii. Věří však, že celkově nejde o velký počet jedinců.

„Občané žijící v regionech, které přešly do stupně nebezpečí 4, by měli během svátků sociální kontakty omezit - a případné zabalené kufry si zase vybalit,” poznamenal podle serveru The Daily Mail ministr. Zároveň naznačil, že přísná omezení pohybu budou platit po celé měsíce a policie to prý bude kontrolovat.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Lidé na Paddington Station v Londýně po oznámení, že opatření se od půlnoci přesunou do stupně 4.

Vědci včetně expertů ze Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím nemají důkazy, že by zmutovaný virus vyvolával těžší případy nemoci covid-19 nebo že by u něj neúčinkovaly vyvinuté vakcíny. Přesto situace vyvolává obavy a Johnson tak v sobotu reagoval zavedením nejtvrdších karanténních opatření v Londýně a v dalších oblastech Anglie.

Denní počty nákaz v Británii po poklesu z konce listopadu v posledních dnech znovu prudce rostou, v sobotu země zaznamenala na 27 000 nových případů. Podle Hancocka je v britských nemocnicích asi 18 000 lidí s covidem-19, což je prý číslo těsně pod maximální hodnotou z doby prvního vrcholu epidemie.

Reklama

Související články

Londýnem se šíří nová mutace koronaviru

Hlavním městem Velké Británie se rychle šíří nová mutace koronaviru. Už se objevila u více než tisíce pacientů. Informoval o tom britský ministr zdravotnictví...

Výběr článků

Načítám