Hlavní obsah

Pfizer to schytává v EU i Kanadě

Právo, nek, ivi

Na výrobce protikoronavirové vakcíny Pfizer/BioNTech se valí kritika kvůli omezení dodávek preparátu v příštích týdnech. Rozhořčení zavládlo v zemích EU, ale také v Ka­nadě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Neutěšená situace v dodávkách vakcín byla námětem čtvrteční večerní videokonference šéfů států a vlád EU. Některé země včetně Česka předtím apelovaly na urychlené schválení dalších vakcín Evropskou lékovou agenturou (EMA) s tím, že je to klíčové pro zvládnutí epidemie.

„Evropská rada by podle našeho názoru měla ve čtvrtek vyslat směrem k EMA silný signál k tomu, aby zajistila, aby schvalovací řízení vakcín bylo co nejefektivnější,“ stojí v dopise šéfovi Evropské rady Charlesi Michelovi, který podepsali premiéři Česka, Dánska, Rakouska a Řecka v narážce zejména na vakcínu AstraZeneca, kterou se už očkuje v řadě zemí mimo EU včetně Británie.

Maďaři se trhli

„Evropa nesmí zůstat pozadu. AstraZeneca může Rakousku v prvním čtvrtletí dodat dva miliony dávek,“ zdůraznil rakouský kancléř Sebastian Kurz. EMA by se měla tímto preparátem zabývat 29. ledna, podle některých informací je ale otázkou, zda, resp. s jakými podmínkami nasazení tohoto preparátu schválí. Objevily se názory, že u vakcíny AstraZeneca zatím nebyla prokázána dostatečná účinnost u starších lidí.

Účinnost první dávky vakcíny Pfizer není vysoká, upozorňuje Izrael. Při čekání na druhou se nakazily tisíce lidí

Koronavirus

Maďarsko na nedostatek vakcín zareagovalo tím, že se rozhodlo jednat i samostatně, když si na národní úrovni předběžně schválilo jak přípravek AstraZeneca, tak ruskou vakcínu Sputnik. Ve čtvrtek to potvrdil Gergely Gyulás, vedoucí kabinetu premiéra Viktora Orbána, s tím, že hromadné očkování v EU dosud nezačalo vinou váhavosti Evropské komise.

„Vláda jedná s každým dodavatelem, včetně Číny a Ruska,“ dodal Gyulás. Ministr zahraničí Péter Szijjártó ještě ve čtvrtek odletěl do Ruska, aby tam rokoval o možném nákupu Sputniku.

Pfizer na týden snížil dodávky vakcín

Domácí

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před videosummitem tlumila vášně. „Je správné mít ambiciózní cíle, protože víme, že přijdou další očkovací látky. Bude jich přibývat,“ ujistila s odkazem na preparáty AstraZeneca, Johnson a Curevac, které EMA dosud neschválila.

Premiér Ontaria: Kde je vakcína?

Frustrace zavládla i v Kanadě, kde se kvůli výpadkům dodávek vakcíny Pfizer/BioNTech bouří regiony. „Musíme jim být pořád v patách, stát před jejich domem a pokaždé, když vyjdou ven, se ptát: Kde je naše vakcína?“ stěžoval si premiér Ontaria Doug Ford.

Stejně jako EU dostává Kanada preparát Pfizer/BioNTech z továrny v Belgii, nikoli z provozů Pfizeru v USA. Administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž dala na srozuměnou, že z USA se preparát nebude exportovat.

Kanadský premiér Justin Trudeau se snaží uklidňovat veřejnost, že Pfizer za pár týdnů dodávky urychlí a že vláda splní závazek proočkovat do září každého, kdo si to bude přát.

Babiš: Pfizer zmenší dodávku vakcín do ČR nejvýše o 20 procent

Domácí

List Financial Times si všiml, že oznámení Pfizeru o krácení dodávek následovalo poté, co EMA posvětila možnost extrahovat z každé lahvičky preparátu šest namísto pěti dávek.

Deník citoval Melanii Leonhardovou, ministryni zdravotnictví spolkové země Hamburk, podle níž lahvičky preparátu Pfizer/BioNTech zpočátku obsahovaly šest dávek, ale nyní je to už jen pět.

Reklama

Výběr článků

Načítám