Hlavní obsah

Pět ze šesti Čechů může na Tenerife opustit izolaci

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří v pondělí přiletěli do hotelu H10 Costa Adeje Palace na španělském ostrově Tenerife, ho mohou opustit. Rozhodnuto o tom bylo podle ředitelky Canaria Travel Lenky Vikové. Týká se to také pětičlenné české rodiny. Jedna Češka zatím musí v hotelu zůstat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Život v hotelu v karanténě na TenerifeVideo: Reuters

 
Článek

„Tím, že přiletěli až v pondělí, nemohli přijít do kontaktu s nakaženým italským párem. Proto je hygienici uvolnili,“ řekla Právu Viková s tím, že pětice dokončí původně plánovanou dovolenou v náhradním ubytování. Cestovka jim také uhradí i prodloužení pobytu o tři dny, které strávili v izolaci.

Šestá Češka, která na Kanárské ostrovy přiletěla už v pátek, ale v první skupině 106 propuštěných nebude. „Zatím bohužel bude muset v izolaci zůstat,“ řekla Viková, že se čeká na další postup úřadů.

Hlavně žádnou paniku, hlavní je osobní hygiena, vzkazuje epidemiolog

Koronavirus

V izolaci v hotelu H10 Costa Adeje Palace se od začátku týdne nacházelo 723 hostů a 270 zaměstnanců, opatření vůči těm, co v hotelu zůstávají, budou podle tamních úřadů „individuální“. Pětičlenná rodina před propuštěním popsala, že nesměli vycházet ze svého pokoje, jídlo dostávali v balíčcích ve dveřích a nikdo s nimi příliš nekomunikoval.

Nedostatek informací

„Jsme zavřeni na pokojích, nikam nechodíme, snažíme se úplně izolovat. Ale člověk je úplně bez informací. Není tady ani dezinfekce. Mohli bychom pro ni zajít na recepci, ale to riziko nechci podstupovat, chodit po hotelu a dotýkat se dveří,“ líčili manželé Eva a Michal, kteří v izolaci byli se svými třemi dětmi.

V izolovaném hotelu na Tenerife, kde zůstává šestice Čechů, mají další nakažené

Evropa

Kromě dvou dospívajících byli v apartmánu s pětiletou dcerkou. Manželé se přitom báli, že by je od malého dítěte mohli kvůli mimořádným opatřením oddělit.

Při pobytu se neviděli ani s údajně asi 80letou Češkou, která v hotelu zůstává a s níž si občas telefonovali. I to, že v hotelu byl Covid-19 potvrzen u dalších dvou Italů, tedy celkem už u čtyř lidí, se dozvěděli z médií. „Čteme zprávy na internetu, protože nemáme jiné informace,“ potvrdila Češka. „Občas nám sem nosí pití a jídlo v krabicích,“ přiblížila. „Je to bída, asi zhubneme,“ vzácně se zasmála zkroušená turistka.

Koronavirus v rychlosti šíření překonává MERS, SARS i ebolu

Koronavirus

„Nechápu, proč se to neřeší hned, neevakuují, nedají lidi do karantény, ale místo toho to nechají rozšířit. Nemá to logiku,“ podivoval se Michal. Do hotelu nikdo nesměl, ani delegáti, kteří se hostům snažili dodat dezinfekci.

Foto: STRINGER, ČTK/AP

Policisté s maskami stojí před hotelem H10 Costa Adeje Palace na španělském ostrově Tenerife.

Reklama

Výběr článků

Načítám