Hlavní obsah

Optik: Lidé po covidu si stěžují, že vidí hůř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří prodělali covid, si podle předsedy představenstva Společenstva českých optiků a optometristů Václava Antonína stěžují na to, že před nemocí viděli a teď „nevidí“, řekl na brněnském veletrhu Opta. Jedná se o různé nepříjemnosti, které se se zrakem pojí a s nimiž se lidé svěřují při návštěvě optiků. Antonín již řadu let optiku provozuje.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Antonína si lidé stěžují na rozostřené vidění, na bolesti hlavy a nadočnic, na slzení nebo naopak na sucho v očích, které se projevuje tím, že oko „dře”.

„Oko a sítnice jsou výběžek mozkové tkáně a jestliže covid napadá nervový systém, tak potažmo napadá i vidění,“ řekl Antonín. Podle něj se s potížemi svěřují nejčastěji lidé, kteří intenzivně pracují celý den s počítačem a potřebují se hodně soustředit. „Covid oslabí celou fyziognomii a projeví se to i na očích,“ řekl Antonín.

Od čtvrtka končí povinné respirátory ve veřejné dopravě

Domácí

Za dva roky, kdy se koronavirus způsobující nemoc po planetě rozšířil, lékaři popsali řadu případů, kdy se lidem zrak skutečně zhoršil a jejich potíže ustupovaly s různou rychlostí. „Covid některé problémy zhoršil, nebo odkryl. Ať už špatnou refrakci či suché oči,“ řekl Antonín.

Covid nepůsobil na zrak lidí jen přímo, ale také tím, že velká část lidí začala intenzivněji používat monitory počítačů či tabletů jak v práci či ve škole, tak také při zábavě a měli oči unavenější než dřív.

Reklama

Výběr článků

Načítám