Hlavní obsah

Omikron už zasáhl školy plnou silou

Nakažení učitelé, celé třídy v karanténě. Školy v Česku zasáhl omikron plnou silou. Někde ve třídách zůstala jen polovina žáků, někde vyhlašují ředitelské volno, jinde přecházejí na distanční výuku.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Testování ve školách (ilustrační snímek)

Článek

Na distanční výuku přešli od úterý například školáci z druhého stupně českobudějovické ZŠ Bezdrevská. Doma se až do pátku bude učit celkem 16 tříd.

Karanténa se týká skoro všech. Šestatřiceti žáků z dvaačtyřiceti
Jasmína Vaňková, ředitelka školy ve Stříbře

„Máme hodně nakaženého personálu, chybí nám třetina učitelů. Po dohodě s hygieniky a zřizovatelem školy jsme rozhodli o distanční výuce,“ řekl Právu Pravoslav Němeček, ředitel školy, s tím, že první stupeň i družina fungují zatím normálně.

„Pro rodiče žáků, kteří jsou na distanční výuce, to zas až tak velké omezení není, protože šesťák už může být doma sám,“ uvedl ředitel. „Horší je to vždy u těch menších dětí, tam už většina rodičů musí řešit volno,“ dodal ředitel českobudějovické ZŠ.

Nakažených dětí ve světě rekordně přibývá

Koronavirus

Jen zhruba polovina žáků usedla v pondělí do lavic gymnázia v Teplicích.

„Pandemie na nás padla plnou vahou. K dnešku máme nahlášeno 67 žáků s pozitivním PCR testem, což je osm procent z celkového počtu. To procento možná nevypadá až tak hrozně, ale je s tím spojena skutečnost, že 14 ze 30 tříd je v karanténě,“ řekl v pondělí dopoledne Právu ředitel gymnázia Zdeněk Bergman a doplnil, že nemocných je také devět učitelů a čtyři provozní zaměstnanci.

„Provoz školy se tím dostává do problémů,“ připustil ředitel, který je prý v neustálém kontaktu s krajskou hygienickou stanicí, jež rozhoduje o karanténních opatřeních.

V Berlíně šli na omikron od podlahy, zrušili povinnou školní docházku

Koronavirus

„Budu s ní konzultovat i možnost přechodu školy nebo aspoň některých ročníků na výuku na dálku. To by totiž přineslo nejen omezení šíření nákazy, ale i lepší organizaci výuky,“ zdůraznil Bergman. Všichni žáci tříd v karanténě nyní dostávají úkoly prostřednictvím aplikace MS Teams. Učitel však v případech, kdy je to organizačně schůdné, může vyučovat i online.

Volno na dva dny

Většina učitelů i žáků z praktické základní školy ve Stříbře na Tachovsku je v karanténě. Ředitelka Jasmína Vaňková proto vyhlásila dvoudenní volno.

„V sobotu přišly od několika rodičů zprávy, že jejich děti jsou pozitivní. Začala jsem trasovat a zjistila, že karanténa se týká skoro všech, tedy šestatřiceti žáků z dvaačtyřiceti. U kantorů to bylo obdobné. Ze třinácti by zůstali pouze dva,“ vyčíslila ředitelka zařízení, kde se vzdělávají žáci s lehkým mentálním postižením.

Omikron budí naděje i ve vlnách nákaz

Koronavirus

Proto vyhlásila na pondělí a úterý volno. „Ve středu už se někteří vrátí, ve čtvrtek snad dorazí zbytek. Pozitivní jsou podle PCR testů zatím tři žáci a jeden učitel. Doufám, že se jejich počet už nenavýší,“ uzavřela Vaňková.

Reklama

Výběr článků

Načítám