Hlavní obsah

Omikron má vyšší riziko reinfekce, ale mírnější průběh než delta, tvrdí WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Koronavirová varianta omikron přináší podle prvních studií vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, ale mírnější průběh nemoci covid-19. Ve středu to uvedl šéf Světové zdravotnická organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: Fabrice Coffrini, ČTK/AP

Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Symptomy po nákaze variantou omikron se podle něj zdají být mírnější než po nákaze nyní dominantní variantou delta, ale pro finální potvrzení je ještě potřeba dalších studií.

Šéf WHO se k nové koronavirové variantě vyjádřil na základě studií z Jihoafrické republiky, kde tuto novou variantu poprvé identifikovali na konci listopadu. WHO ji následně označila za znepokojivou.

Zákazy cestování jsou neefektivní a omikron nezastaví, tvrdí WHO

Cestování

Podle dosud shromážděných dat z Jihoafrické republiky, která se stala prvním ohniskem nové mutace koronaviru, varianta omikron vyvolává méně závažné potíže.

Patří mezi ně únava, bolest hlavy a bolesti svalů, zdá se ale, že nepůsobí život ohrožující komplikace, zejména pak akutní dechovou tíseň, kvůli níž pacienti potřebují kyslík a napojení na dýchací přístroje nebo mimotělní oběh.

Lékařka Angelique Coetzeeová, která byla první, kdo omikron u pacienta prokázal, a ošetřovala už sedm nakažených, je toho názoru, že se nové mutace není třeba obávat.

Vakcíny by měly na omikron zabírat, tvrdí WHO

Svět

„To, čeho jsme svědky tady v Jižní Africe, a uvědomte si, že jsem v epicentru, je opravdu velmi mírný průběh. Stav pacientů se zlepšil dva nebo tři dny poté, co jsme je viděli,“ řekla Daily Mailu.

Reklama

Výběr článků

Načítám