Hlavní obsah

Ohnivzdorný lockdown neplánujeme, ujišťuje občany britská vláda

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda nemá v úmyslu v říjnu zavést takzvaný ohnivzdorný několikatýdenní lockdown, a to ani v případě, že budou přetížené nemocnice. Uvedl to mluvčí vlády v reakci na informace v některých médiích, která o této možnosti psala. Míra hospitalizovaných pacientů s covidem je nyní ve Spojeném království nejvyšší od března.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Článek

Jako první se zprávou, že se v říjnu – údajně v době školního volna – chystá krátká uzávěra, přišel server iNews s odkazem na zdroj z vládní poradní skupiny pro mimořádné situace (SAGE). Oficiální stanovisko je ovšem jiné.

„Není pravdou, že by vláda plánovala na říjnové školní prázdniny lockdown nebo ohnivzdorný lockdown,“ citoval deník Daily Mail mluvčího Downing Street.

Takzvaný firebreak (ohnivzdorný) lockdown je krátká uzávěra, nejčastěji trvající dva týdny, určená ke zmírnění tlaku, který na kapacity nemocnic vytvářejí přibývající nakažení. Vláda by v takovém případě opět omezila sociální kontakty v populaci.

Premiér Boris Johnson byl loni v listopadu hlasitě kritizován za to, že k takzvanému ohnivzdornému lockdownu nepřistoupil, když počty nakažených skokově přibývaly.

Podle Downing Streetu k tomu ale v současné situaci není důvod, jelikož už má britské zdravotnictví několik způsobů, jak šíření viru zamezit. Mezi ně patří především očkování. Krátký lockdown je prý na stole až jako úplně poslední možnost.

Vakcíny proti koronaviru razantně snižují riziko dlouhého covidu

Koronavirus

V zemi se 67 miliony obyvatel je nyní s covidem-19 hospitalizováno 7907 lidí. Za 4. září, což je poslední den, ke kterému existují údaje, přijaly britské nemocnice 933 nových pacientů – bilance je nyní podobná číslům z února.

Anglie 19. července ohlásila „den svobody“ a zrušila všechny restrikce proti šíření koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám