Hlavní obsah

Očkování zabírá. Seniorů s covidem ubývá

Právo, Kristýna Šopfová, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová pandemie dusí celou zemi, počty nakažených a hospitalizovaných dál přibývají, ale přesto lze v závalu nepříjemných dat najít jednu dobrou zpráva. Ubývá nakažených seniorů, zejména těch nad 80 let. Zásluhu by na tom mohlo mít očkování.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rozjezd očkování je u nás pomalejší, ale počty očkovaných postupně narůstají. Už nyní vidíme pokles nákazy mezi zdravotníky, ten je jasně zdokumentovaný. Začínáme ho pozorovat i v zařízeních sociálních služeb,“ řekl Právu předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Registrace k očkování se pro osmdesátníky otevřela v polovině ledna. Tehdy se celkový podíl hospitalizovaných seniorů nad 75 let pohyboval kolem 49 procent, od třetího lednového týdne ale toto číslo klesá a aktuálně je kolem 40 procent.

Vakcíny se mají využít co nejdřív, ne šetřit na druhou dávku, řekl Blatný

Domácí

Pozitivní trend potvrzuje i ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel. „Přestože to nemáme statisticky zatím podložené, zdá se, že seniorů nad 80 let ubývá, a vidíme v tom ochranný vliv očkování,“ popsal Právu.

První dávku očkování dostala do středečního večera necelá polovina všech osmdesátníků v zemi, podle statistik ministerstva zdravotnictví přes 204 tisíc seniorů.

Očkování v Česku zrychluje. Za většinou Evropy i světa však stále zaostáváme

Domácí

Ukončené očkování má v této věkové skupině ale pouze 90 tisíc lidí. Část z nich tvoří klienti domovů pro seniory, kde byla situace nejhorší začátkem ledna.

„Počty nakažených v minulosti vždy kopírovaly s malým zpožděním růst v celém Česku. Nyní s vakcinací v sociálních službách je tomu naopak, zatímco počet nakažených osob v ČR poslední dny a týdny stoupá, v sociálních službách trvá stále několikatýdenní pokles,“ potvrdil Právu prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Dosud se v domovech potvrdila nemoc u 1912 seniorů a 1467 zaměstnanců.

V nemocnicích mladší ročníky

Oproti loňskému roku je režim v domovech seniorů o něco volnější. Návštěvu příbuzných vláda povoluje pod podmínkou negativního testu nebo s dokladem o tom, že v posledních devadesáti dnech prodělali covid. Nezbytný je také respirátor. Bohužel z dat také vyplývá, že věková struktura nakažených se proměňuje a vážný průběh covidu-19 ohrožuje více i mladší ročníky.

Agresivnější mutace koronaviru si nyní vybírají daň mezi čtyřicátníky a padesátníky, kteří jsou nejvíce zasaženou skupinou. A stále víc z nich končí v nemocnicích.

ON-LINE: Počet nakažených stoupl o 15 088

Zahraniční

Podle nejčerstvějších údajů krajských hygienických stanic tvoří senioři nad 75 let už jen 7,5 procenta všech nakažených, kdežto více než třetinu tvoří lidé mezi 34 a 54 lety. „V poslední době se objevují pacienti stále mladšího věku, například pod 50 let, jejichž stav vyžaduje umístění na jednotkách intenzivní péče,“ přiblížil mluvčí FN v Hradci Králové Jakub Sochor.

Stejný trend potvrzují i na Kolínsku, kde je aktuálně si­tuace nejhorší. Za poslední týden se počet nově nakažených na sto tisíc obyvatel vyšplhal na 1293 případů. „Objevují se stále více ročníky šedesáté a sedmdesáté, více muži, zejména obézní hypertonici, případně s jinými přidruženými chorobami,“ upřesnil ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel.

Tisíc mrtvých za šest dní

Ke čtvrtečnímu ránu laboratoře odhalily 15 088 nově pozitivních na koronavirus, což je o 1300 více než v uplynulém týdnu.

Hospitalizaci aktuálně potřebuje 8231 lidí, což je o 253 lidí méně než v úterý. Ještě minulý týden jich ale v nemocnicích bylo o tisíc méně. Ve vážném stavu je 1708 pacientů a přibývá také obětí. Od začátku epidemie v Česku zemřelo s covidem přes 21 tisíc lidí.

SÚKL: Ivermektin je bezpečný

Koronavirus

Tisíc jich přibylo jen za posledních šest dní. Nejde přitom pouze o seniory, ačkoliv průměrný věk zemřelých je přibližně 78 let.

Nejhorší situace je aktuálně na Tachovsku a Kolínsku, kde případů za poslední týden přibylo nejvíce. Některým nemocnicím dochází kapacity lůžek nebo personálu.

Nákaza se dosud potvrdila u 1,28 milionu lidí, z nichž se přibližně 85 procent vyléčilo. Aktuálně se ve čtvrtek s nemocí potýkalo 158 568 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám