Hlavní obsah

Neschvalujte Sputnik V k nouzovému použití, vyzývá EMA státy EU

Brusel

Ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V neschvalujte k nouzovému použití, vyzývá Evropská léková agentura (EMA) členské státy Evropské unie. Agentura od minulého čtvrtka odstartovala průběžné hodnocení Sputniku V. Ruskou vakcínou už očkuje Maďarsko, zakoupilo ji Slovensko a dostat by se do konce března měla i do České republiky.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Nabírání vakcíny Sputnik V

Článek

„Potřebujeme dokumenty, které můžeme analyzovat. Nemáme zatím ani potřebná data o naočkovaných lidech. Všechno je neznámé. Proto naléhám na státy, aby nedávaly svolení ani k nouzovému využití,“ uvedla biochemička Christa Wirthumerová-Hocheová ze správní rady EMA pro rakouskou televizi ORF.

Babiš: Většina lidí chápe, že už jde fakt o život

Domácí

Vědci z EMA nyní ruskou vakcínu analyzují. Wirthumerová-Hocheová nevyloučila, že v budoucnu bude na evropském trhu ruská vakcína dostupná. „Ale až experti zanalyzují patřičná data, na kterých právě začali pracovat,“ dodala.

Evropská léková agentura začala posuzovat ruskou vakcínu Sputnik V 

Evropa

Biochemička v rozhovoru pro ORF neuvedla, jak dlouho bude analýza vědcům trvat. Prozradila pouze to, že proběhne na základě evropských standardů pro kvalitu, bezpečnost a efektivitu.

Maďarsko nečekalo

Sputnik V zatím hodnotí Výbor pro humánní léčivé přípravky EMA, který má za úkol vyhodnotit první části dokumentace a údajů o vakcíně, které pocházejí z laboratorních studií a klinických hodnocení. Toto průběžné hodnocení ukáže, zda jsou data na dostatečné úrovni, aby mohlo být u EMA požádáno o hodnocení vakcíny v rámci žádosti o registraci.

Evropská léková agentura začala posuzovat ruskou vakcínu Sputnik V 

Evropa

Ze zemí Evropské unie dosud Sputnik V nouzově využívá pouze Maďarsko, které na souhlas EMA nečekalo. První dodávky vakcíny dorazily také na Slovensko, kde nestandardní nákup Sputniku V způsobil vládní krizi. Do 25. března by podle informací serveru Lidovky.cz, který se odkazuje na vládní zdroj, mělo dorazit přibližně 20 tisíc dávek také do České republiky.

Zatímco před nouzovým využitím Sputniku V EMA varuje, 11. března by na svém mimořádném zasedání měla přezkoumat využití vakcíny společnosti Johnson & Johnson. „Očekáváme pozitivní hodnocení. Evropská komise by mohla rychle udělit povolení,“ řekla Wirthumerová-Hocheová.

Česká republika už podle Radiožurnálu zahájila výběrové řízení na distributora této vakcíny. Firmy mohou své nabídky zasílat do pondělního poledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám