Hlavní obsah

Německo a Rakousko otevřely školy rostoucím číslům navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do školních lavic se v pondělí vrátili žáci v několika evropských zemích, ačkoliv čísla nově nakažených tam kvůli šíření varianty omikron prudce rostou.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například v Německu byly otevřeny v pondělí školy ve zbývajících osmi spolkových zemích, zatímco země hlásí za poslední týden průměrně přes 49 tisíc nově nakažených denně. Na přelomu roku to přitom bylo okolo 30 tisíc případů.

V Ugandě se žáci vrací do lavic po dvou letech. Část už začala pracovat

Svět

Opatření se liší podle jednotlivých spolkových zemí, všude se v určité míře počítá s povinnými respirátory a povinným pravidelným testováním.

Výuka začala v pondělí i v Rakousku, které za poslední týden eviduje v průměru 7700 nových infekcí denně, zatímco na přelomu roku to bylo zhruba 2300.

Přinejmenším do konce února se proto tamní studenti musí testovat na covid-19 třikrát do týdne – bez ohledu na to, zda jsou očkováni, nebo ne. Ve všech vnitřních prostorách škol jsou povinné respirátory.

Omikronem se může do dvou měsíců nakazit půl Evropy

Otevření škol v Německu a Rakousku přichází v situaci kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) očekává, že do dvou měsíců se koronavirovou variantou omikron nakazí více než polovina evropské populace.

V prvním týdnu roku 2022 se na starém kontinentu nově infikovalo přes sedm milionů lidí. Počet nových nákaz se tak během dvou týdnů více než zdvojnásobil. V úterý o tom informoval šéf evropské sekce WHO Hans Kluge. To nejhorší má ale teprve přijít.

Dobrá zpráva o omikronu: Už se nám tu nikdo nedusí, říká izraelský lékař

Blízký a Střední východ

„Institut pro měření a vyhodnocování zdraví (IHME) předpovídá, že při tomto tempu bude v příštích šesti až osmi týdnech nakaženo omikronem přes 50 procent populace regionu,“ varoval Kluge.

Mutace koronaviru omikron se sice může Evropou prohnat jako velká voda, jsou s ní ale také spojovány naděje, že může pandemii definitivně ukončit. Omikron je sice mnohem nakažlivější, je ale zároveň méně nebezpečný, a tak by mohl covid zahnat do kategorie běžných viróz, věří značná část odborníků.

Omikron už v Česku převládl

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám