Hlavní obsah

Němce děsí nárůst počtu nakažených z posledních dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Navzdory přísným opatřením roste v Německu počet nakažených koronavirem. Za uplynulých 24 hodin přibylo v zemi 17 482 nových potvrzených případů, což je o zhruba 5000 víc než přesně před týdnem, píše server týdeníku Focus s odkazem na informace Institutu Roberta Kocha (RKI).

Článek

Razantně roste sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním sledovaném období. Nejnovější údaj je 95,6, ve čtvrtek činil 90 a ve středu 86,2. Růst počtu nakažených odborníci přičítají šíření nakažlivějších mutací koronaviru.

V porovnání s Českem jsou ovšem tato čísla nízká. V těch nejpostiženějších reginonech, na příklad na Mladoboleslavsku, má ČR za posledních sedm dní potvrzeno 950 případů na 100 000 obyvatel, v těch „méně” postižených, například v moravských okresech, je to kolem 350.

Úmrtí v souvislosti s koronavirem registruje Německo 226, proti minulému čtvrtku jde o mírný pokles. Dosud nejvíce zemřelých, a to 1244, bylo nahlášeno 14. ledna.

V Česku za čtvrtek přibylo 10 576 prokázaných případů nákazy koronavirem

Domácí

Sedmidenní reprodukční číslo v Německu momentálně činí 1,12, o den dříve to bylo 1,06. Znamená to, že 100 infikovaných lidí nakazilo v průměru zhruba 112 dalších. Pokud je číslo dlouhodobě nad hodnotou jedna, má se za to, že se šíření infekce zrychluje. Podle agentury DPA tento údaj podává obraz o dění před osmi až 16 dny.

EU by už teď měla myslet na nákup Sputniku, burcuje bavorský premiér

Evropa

„Nacházíme se ve třetí vlně, před námi jsou ještě těžké týdny,” varoval ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) s tím, že ke zhoršující se situaci přispívají mutace. Nepříznivý vývoj se podle ministra zvrátí, jakmile bude dostatek vakcín. Prozatím Německo s 83 miliony obyvatel podalo alespoň jednu dávku zhruba sedmi milionům lidí, což odpovídá každému desátému dospělému.

Lars Schaade, zástupce šéfa Institutu Robert Koch (RKI) apeloval na Němce, aby strávili velikonoční svátky v co nejmenším počtu osob a zdraželi se cestování do zahraničí.

Ačkoliv epidemiologická situace není příznivá, mnohé spolkové země odmítají další uzávěry a zpřísňování protiepidemických opatření. Sasko-Anhaltsko chce například uvolnit režim natolik, že by se otevřely hotely a penziony a lidé by mohli Velikonoce trávit cestováním po této spolkové zemi.

„Jak mám vysvětlit rodině, která žije v jedné domácnosti, že nesmí sednout do auta a jet do prázdninového domu ve své vlastní spolkové zemi,“ říká tamější premiér Reiner Haseloff (CDU). Varuje před nesmyslnými protikoronavirovými příkazy a zákazy.

Očkování AstraZenekou může pokračovat. Sraženiny s ní nesouvisí, uvedla EMA

Koronavirus

„Pokud uděláme pravidla, kterým nikdo nerozumí a mnozí je ignorují, ničeho nedosáhneme,“ řekl Haseloff. Politik chce umožnit obyvatelům, aby mohli cestovat i v karavanech a s obytnými přívěsy.

Naopak Bavorsko všechny návrhy na rozvolňování poslalo k ledu. K rozvolňování jsou skeptičtí i saský premiér Michael Kretschmer (CDU), berlínský starosta Michael Müller (SPD) či vedení Brém.

V Německu strmě roste počet nakažených dětí

Evropa

O dalším postupu v Německu by se mělo rozhodnout v pondělí na jednání kancléřky Angely Merkelové a premiérů jednotlivých spolkových zemí.

Od začátku pandemie země s 83 miliony obyvatel registruje 2 629 750 případů nákazy koronavirem, přičemž asi 2 401 700 lidí se zotavilo. Úmrtí spojených s nákazou je zaznamenáno 74 358.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám