Hlavní obsah

Nechte se očkovat, nebo vás nechám zavřít, vyhrožuje Filipíncům prezident Duterte

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte pohrozil občanům, kteří se odmítnou nechat očkovat proti koronaviru, vězením. Informovala o tom Al-Džazíra. Ve většině zemí světa je očkování dobrovolné.

Foto: Profimedia.cz

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

„Vyberte si: buď se necháte očkovat, nebo vás pošlu do vězení,“ řekl na předtočené pondělní tiskové konferenci Duterte.

Filipínský prezident přiznal, že jeho podrážděnost roste kvůli „bláznům, kteří se odmítají očkovat“. Těmto lidem pohrozil, že nakonec dostanou „injekci určenou pro prasata“.

Porušil zákaz vycházení a musel udělat 300 dřepů. Pak mladý Filipínec zemřel

Svět

„Jste tvrdohlaví,“ vzkázal Duterte odmítačům očkování, kteří by podle prezidenta měli opustit zemi a odstěhovat se do Indie nebo USA.

Prezident Duterte proslul řadou kontroverzních kroků i výroků a svérázně si počíná i v době pandemie koronaviru. V dubnu letošního roku například nabádal policii a vojáky, aby zastřelili každého, kdo bude porušovat nařízené restrikce.

„Nechť je to varováním pro všechny. Poslouchejte v této době vládu, protože je klíčové nastolit pořádek,” říkal.

Filipíny zahájily vakcinační program v březnu, zájem ale občané projevili pouze o vakcínu od Pfizeru, které je ale v zemi jen omezené množství.

Filipíny vymění sestry za vakcíny

Zahraniční

Na Filipínách je povolené očkování takřka všemi dostupnými preparáty. Kromě Pfizeru schválil místní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv pro nouzové využití také vakcíny AstraZeneca, Sinovac, Sputnik V, Johnson & Johnson, Covaxin, Moderna a Sinopharm. V zemi, která má skoro 110 milionů obyvatel, ale prošla kompletním očkováním jen necelá dvě procenta populace, tedy lehce přes dva miliony lidí.

Filipíny epidemii nemají pod kontrolou. Podle vládních zdrojů bojuje s nemocí covid-19 aktuálně 56 tisíc lidí. V pondělí přibylo dalších 138 mrtvých, jejich počet celkově vystoupal na 23 700.

Reklama

Výběr článků

Načítám