Hlavní obsah

Návštěvy u seniorů v domovech jsou dál možné, podmínkou je test a respirátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti lidé, kteří se objednali na bezplatný a dobrovolný antigenní test, aby mohli navštívit příbuzné v domovech důchodců, ale před svátky se na něj kvůli přetížení testovacích míst nedostali, nemusejí zoufat. Test, na který půjdou v příštích dnech, bude nadále platit jako „vstupenka“ do domovů seniorů a sociálních ústavů.

Foto: Novinky

Antigenní testy. Ilustrační foto

Článek

Tato zařízení jsou i po vyhlášení pátého stupně v systému PES přístupná pro příbuzné klientů, ale za přísných opatření. Právu to v neděli potvrdili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Vláda 23. prosince jen prodloužila dosavadní pravidla pro návštěvy domovů pro seniory. Tedy nadále platí, že návštěvy jsou možné, když člověk podstoupí test a má respirátor,“ sdělil Právu Babiš.

„Ano, výjimka pro domovy – návštěvy s testy – platí i nadále. Pro ty seniory, kteří byli doma u rodiny, také platí nadále opatření – po návratu do domova je povinná izolace a do tří čtyř dnů test,“ potvrdil Blatný.

Podmínkou je tedy stejně jako dosud nejvýše dva dny starý negativní test na koronavirus a respirátor, nikoli tedy pouze rouška. Informace, které zazněly z některých médií nebo z domovů, že totiž zařízení jsou opět uzavřena, tedy nejsou pravdivé.

Mnohá testovací místa jsou stále zaplněna. Bezplatné testování bude zřejmě možné i po 15. lednu, kdy akce měla podle původních předpokladů skončit. Některá zařízení už nabízejí na webu rezervace i po tomto datu.

Reklama

Výběr článků

Načítám