Hlavní obsah

Nárůst nakažených v Chile nezastavila ani třetina naočkovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chile se ocitlo ve zvláštní situaci. Tamní vládě se podařilo sehnat desítky milionů dávek vakcíny, aspoň jednu dávku má v sobě už třetina země, plně naočkovaných je už 20 procent. Jenže navzdory obecnému očekávání křivka nakažených opět roste. Zřejmě se tak naplňují předpovědi, že pro zastavení šíření viru bude potřeba mnohem větší proočkovanost populace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chile uzavřelo kvůli šíření koronaviru hraniceVideo: Reuters

 
Článek

Málokterá země na světě je na tom co do proočkovanosti populace lépe než Chile. Pouze tři země dokázaly oběma dávkami ochránit větší procento svých obyvatel: Izrael, Spojené Arabské Emiráty a Seychely. Na území Latinské Ameriky pak tato 19milionová země s přehledem dominuje.

Ovšem křivka nakažených tam roste a hospitalizovaní pacienti přehlcují tamní zdravotní systém.

Poslední dny zažívá Chile denní nárůst nakažených přes sedm tisíc. Vláda proto ve snaze omezit šíření zavedla nová opatření, včetně přísného zákazu vnitrostátní mobility a uzavření vnějších hranic.

„Když je míra přenosu takhle vysoká, tak ji vakcína hned nezastaví,“ vysvětluje epidemioložka Denise Garretová z vakcinačního institutu Sabin ve Washingtonu. „Vzhledem k novým variantám viru pravděpodobně neuvidíme nějaký efekt, dokud nebude naočkována drtivá většina populace,“ dodává.

Chilský očkovací zázrak: Včasný nákup a profesionalita

Amerika

V zemi už byla potvrzena britská a brazilská mutace. Je pravděpodobné, že rychlejší tempo šíření infekce mohou mít na svědomí právě ony.

Povolit cestování byla chyba, říká expertka

Chilské zdravotní odbory upozorňují, že nová vlna se projevuje nejen na zatížení nemocnice, ale také duševním zdraví personálu. Podle odborů si 20 až 30 procent zdravotníků kvůli vyčerpání vzalo volno. Řada z nich zažívá psychické problémy i myšlenky na sebevraždu, poznamenává šéfka regionální zdravotnické asociace Francisca Crispiová.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Chile uzavřelo kvůli šíření koronaviru hranice

„Vakcinační program je úspěch, to nikdo nezpochybňuje. Dodalo to ale lidem falešný pocit bezpečí, najednou si mysleli, že když se všichni očkujeme, tak pandemie skončila,“ říká Crispiová. Za hlavní problém považuje příliš rychlé rozvolnění opatření, ke kterému vláda přistoupila v listopadu.

Ztratili jsme kontrolu nad trasováním lidí, kteří přijeli do země, a do toho ještě hodně lidí odjelo na dovolenou do zahraničí.
Francisca Crispiová, prezidentka regionální zdravotnické asociace

Největší kritiku si vláda vyslechla za rozhodnutí otevřít hranice na období léta jižní polokoule, které začíná okolo 1. prosince. Velká část lidí si tehdy odjela na dovolenou, a virus se tak mohl snadněji šířit.

„Ztratili jsme kontrolu nad trasováním lidí, kteří přijeli do země, a do toho ještě hodně lidí odjelo na dovolenou do zahraničí,“ kritizuje Crispiová. Po krátkém zpřísnění pak vláda dále uvolňovala v březnu. Otevřela posilovny, restaurace, obchodní domy, a nakonec i školy.

Důvěra ve vládu mizí

„My jsme tuhle situaci předpovídali,“ přitakává Claudia Cortésová, která se zabývá infekčními nemocemi na Chilské univerzitě. „Více než čtyři miliony lidí začaly jezdit po celé zemi. Virus, který byl do té doby izolován v některých regionech, se tak mohl znovu šířit dál,“ dodává.

Chile dohání Izrael, očkuje se v parcích i v kostele

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Enrique Paris nepovažuje povolenky na dovolenou za chybu. Uznává ale, že se vládě nepodařilo dostatečně komunikovat fakt, že je virus stále hrozbou. Jak uvádí americký deník New York Times, čím více lidí dostalo dávku očkování, tím méně se v zemi protiepidemická opatření dodržovala.

Ruku v ruce s tím se rozpadá i důvěra v politiky. Kroky prezidenta Sebastiána Piñery v současnosti podporuje jen 38 procent obyvatel, ještě na konci února to bylo 58 procent. Většina obyvatel (85 procent) nicméně věří, že se situace v následujících šesti měsících vrátí do normálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám