Hlavní obsah

Náhradníci aneb Jak se dostat k vakcíně

Právo, trj, pko, vtk, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hodně mladších lidi, kteří by se chtěli kvůli cestování co nejdříve očkovat proti covidu-19 stále ještě nepřišla řada, a tak hledají cestu, jak se k vytoužené vakcíně bez předbíhání dostat. A našli ji. Reportéři Práva se v Praze a Brně vydali do tří očkovacích center, aby zkušenosti, sdílené ústně i na sociálních sítích, ověřili. Jak to dopadlo, vypovídají následující tři příběhy.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

PŘÍBĚH 1

Očkování na poliklinice VFN na Karlově náměstí končí v 16 hodin. Ale ještě deset minut poté spolu se mnou posedávají v čekárně centra dvě desítky vesměs mladších lidí. Nikdo se na nic neptá, všichni vědí, o co jde.

Čekají, zda se na ně neusměje štěstí v podobě vakcíny proti covidu, kterých v takových centrech obvykle na konci dne pět, šest nebo někdy i víc zbude. A protože rozmražený Pfizer se uchovat do příštího dne nedá a musel by se vylít, je lepší naočkovat pár lidí „z ulice“ navíc. Před čtvrt na pět přichází lékař. „Třináct dávek,“ oznamuje a všech se zmocňuje vzrušení. Dnes to možná vyjde!

Pořadí se určuje jenom podle věku a tahle parta náhradníků už zdejší pravidla zná, takže se nikdo necpe dopředu.

Lidé od 45 let se budou moci registrovat k očkování od pondělní půlnoci

Domácí

„Tak, kolik vám je,“ zahlaholí lékař a zapisuje si třináct šťastných. Uvnitř se jim postarají o registraci i o termín na druhou dávku. „Covidu se nebojím. Je to hlavně kvůli dovoleným a cestování,“ říká právě naočkovaný 40letý muž.

PŘÍBĚH 2

Očkovací centrum v brněnské Vojenské nemocnici je nejmenší ze tří v moravské metropoli, kde vakcinace probíhá.

Funguje každý všední den od osmi ráno do dvou hodin odpoledne. Krátce po půl druhé pracovníci centra vyvolávají poslední jména registrovaných.

Před druhou hodinou se chodba téměř vyprázdní až na desítku mladších lidí, kteří nejeví snahu prázdnou chodbu opustit. Náhradníci, kdo jiný. Mezi nimi i reportéři Práva.

Babiš mění očkovací strategii. Bez praktiků to ale nejde, zní od odborníků

Domácí

I tady platí, že starší mají přednost. Jenže najednou je tu rozruch. Jedna ze sestřiček si všimla mladé maminky s malým dítětem. Má štěstí a může jít do ordinace. „Už jsem tu byla několikrát, ale nikdy se na mě nedostalo. Dneska jsem neměla hlídání, takže jsem musela jít i s malým a měla jsem štěstí. Slyšela jsem, že tady člověk může očkování dostat jako náhradník, tak jsem to zkusila. Dneska prý nepřišlo o něco víc zaregistrovaných, takže se dostalo i na mě. A mám už i termín na druhou dávku,“ pochlubila se.

Tak zkouším své štěstí i já a u jedné ze zdravotnic se zajímám, zda mám dnes coby náhradník šanci. „Dneska se na vás určitě nedostane,“ dočkám se rázné odpovědi. „Je potřeba sem přijít už v poledne a nahlásit se. A čekat,“ sděluje mi nesmlouvavě sestřička.

Vakcíny proti koronaviru chrání i novorozence, ukazují studie

Koronavirus

PŘÍBĚH 3

V Brně je největší očkovací centrum na výstavišti. Tam o náhradníky z ulice nestojí. Mají svůj systém. „Většinou lidi doprovázejí jejich příbuzní, kteří o očkování sice stojí, ale mají jen jiný nebo ještě žádný termín a museli by k nám chodit znovu,“ vysvětluje mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

„Stávají se občas i případy, kdy se mimo registraci přijdou nechat naočkovat senioři, kteří sice mají věk, ale nikoho, kdo by jim pomohl, a vlastně ani nevědí, jak se zaregistrovat. Samozřejmě že jakmile se uvolní vakcína, postaráme se o ně,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám