Hlavní obsah

Na Slovensku je zle. Lékaři rozhodují, kdo půjde na přístroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nemocnice na východě Slovenska hlásí kritický stav. Například v Prešovském kraji jsou k dispozici už pouze dvě lůžka s napojením na umělou plicní ventilaci. Situace je vážná také v Košicích, kde místní univerzitní nemocnice hlásí téměř 90procentní obsazenost lůžek pro pacienty s covidem-19.

Foto: Jan Vodňanský

Ilustrační foto

Článek

Situace se dostala až tak daleko, že lékaři musí rozhodovat o tom, kdo se dostane na přístroje a kdo musí počkat. Rozhodují se podle okolností a aktuálního zdravotního stavu pacienta.

„Připravujeme zapojení mimorezortních zdravotnických zařízení,” reagoval na situaci slovenský ministr vnitra Vladimír Lengyarský.

Vojáci znovu nastupují do nemocnic

Domácí

Věkový průměr u pacientů s covidem-19 je u žen 62 a u mužů 58 let. Mimořádně těžké stavy i úmrtí zaznamenali také u mnohem mladších pacientů. Ve většině případů se jedná o neočkované. Situaci zhoršuje také stoupající počet zdravotníků, kteří jsou v karanténě.

Nasadili speciální přístroj

Ve Východoslovenském ústavu srdečních a cévních nemocí v Košicích léčí pacienty s covidem-19 přístrojem ECMO, který okysličuje krev mimo tělo pacienta. „Přístroj funguje jako náhrada srdce i plic,” popsal generální ředitel ústavu Štefan Lukačin.

Schváleno. Slováci musí v práci prokazovat bezinfekčnost

Evropa

V košickém ústavu poskytují péči pacientům s covidem v kritickém stavu, kteří potřebují umělou plicní ventilaci. „ECMO přístroj slouží jako dočasná náhrada srdce a plic. Využívali jsme ho, když pacientovi selhávalo srdce, nyní v pandemii se uplatní i při těžkém poškození plic,” řekl Lukačin webu pluska.sk.

ECMO poskytuje pacientovi čas na vyléčení nemocného orgánu nebo k přechodu na další dlouhodobější podporu, popř. i transplantaci nevyléčitelně postiženého orgánu. Použití ECMO u pacientů s těžkým selháním srdce nebo plic je možné na několik dnů až týdnů.

Pacientovi v Motole transplantovali plíce poškozené covidem-19

Domácí

Východoslovenský ústav v případě potřeby zapůjčí ECMO přímo univerzitní nemocnici Louise Pasteura v Košicích. „V případě potřeby náš tým přímo v jejich prostorách napojí pacienta, dohlíží na jeho léčbu a zároveň školí kolegy daného pracoviště,” uvedla primářka anesteziologie a intenzivní medicíny Janka Beňová.

V univerzitní nemocnici v Košicích je momentálně hospitalizováno 232 pacientů s covidem, z nich je čtvrtina v kritickém stavu, 13 je napojeno na umělou plicní ventilaci a 26 potřebuje kyslík. „V budoucnu bude naší snahou zabezpečit vlastní ECMO přístroje,“ uvedl ředitel nemocnice Ján Slávik.

Na Slovensku do práce jen s očkováním nebo s negativním testem

Evropa

Na Slovensku nově zaznamenali 3345 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zemřelo 61 infikovaných. V nemocnicích je 2637 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 236 na JIP a 241 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 563 445 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 13 598 lidí.

První dávkou bylo v zemi se zhruba 5,5 milionu obyvatel očkováno 2 546 037 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 424 762 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám