Hlavní obsah

Vojáci znovu nastupují do nemocnic

Aleš Fuksa, Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet vojáků bude od pondělí pomáhat v pěti nemocnicích a v jednom domově pro seniory v Olomouckém a Zlínském kraji. O týden po zději pak čtyři vojáci nastoupí i do Uherskohradišťské nemocnice. Armáda se tak znovu ještě intenzivněji zapojuje do boje s covidem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve Vsetíně a Valašském Meziříčí jde o osm vojáků, další nastoupí do nemocnic v Prostějově, Šternberku a v Přerově a v domově pro seniory Komárov u Šternberka. Vojáci budou pomáhat s polohováním pacientů, asistovat s hygienou či u odběru stravy. Pomohou ale i s úklidem, případně provozem na recepci.

Ve Vsetínské nemocnici jejich přítomnost vítají, a to kvůli skokovému nárůstu počtu pacientů, kvůli kterému nyní museli otevřít druhou covidovou stanici a změnit organizaci lůžkové péče. Omezeny jsou zde již od října plánované operace kýl, křečových žil či endoprotetické výkony. „Nyní jsme prakticky zastavili plánovanou operativu,“ přiznal náměstek pro léčebnou péči Vsetínské nemocnice Martin Metelka. K pátku měla nemocnice 42 covidových pacientů, z toho osm ve vážném stavu na intenzivní péči.

Vojtěch: PCR testy se budou uznávat dál

Domácí

„Od pondělí nám pomůže pět vojáků. Čtyři z nich na covidových odděleních a jeden na odběrovém centru. Pomáhat by měli zatím čtrnáct dnů,“ sdělila Právu mluvčí Vsetínské nemocnice Radka Benešová.

Šest vojáků zamíří do domova pro seniory v Komárově u Šternberka na Olomoucku. Domov, který po celou dobu pandemie nákaze odolával, má tři desítky pozitivních klientů i třetinu zaměstnanců. Všichni nakažení klienti jsou přitom očkovaní, průběh nemoci je většinou lehký.

„Krajská hygienická stanice nás zavřela, klienty máme všechny v karanténě a izolaci. Do toho máme pozitivních asi patnáct zaměstnanců, další jsou nemocní nebo přišli do styku s pozitivními a čekají na výsledky,“ řekla ČTK ředitelka domova Andrea Kantorová. V zařízení žije 92 klientů a proočkovanost zde dosahuje 97 procent.

Požádají i další

Vojáci, kteří budou v nemocnicích a v domově pro seniory pomáhat, mají zdravotnické vzdělání. „Situace je vážná. Chystáme se na to, že během týdne by mělo dojít ještě k dalšímu nárůstu počtu pacientů. Bude to znamenat maximální zátěž pro personál, proto se na to dopředu chystáme,“ sdělil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). O další pomoci se jedná s Českým červeným křížem.

V Česku se znehodnotilo přes 120 000 dávek vakcíny

Domácí

V nemocnicích ve Zlínském kraji bylo podle ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek 316 pacientů s covidem, čtyři desítky pacientů byly na intenzivních lůžkách. Za týden bylo nově hospitalizováno s covidem 232 lidí.

Pomoc armády zřejmě využijí i některé nemocnice v Moravskoslezském kraji. „Všichni ředitelé nemocnic na území kraje byli vyzváni, aby specifikovali své požadavky o výpomoc ze strany armády a zaslali nám je ještě během dneška,“ sdělila v pátek Právu mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová s tím, že kraj zatím neví, zda vůbec, případně které nemocnice pomoc armády využijí.

„Ale předpokládáme, že někde tu pomoc armády využijí,“ doplnila. O výpomoc armády podle mluvčí Jihomoravského kraje Aleny Knotkové požádala i Vojenská nemocnice Brno, a to o pět vojáků.

Žáci se budou na konci listopadu povinně testovat

Koronavirus

Rovněž obě brněnské fakultní nemocnice přivítají pomoc vojáků, popřípadě policistů a hasičů, na covidových odděleních, která se kvůli další vlně pandemie koronaviru rychle plní. O případné pomoci má již v pondělí jednat AntiCovid tým. Obě nemocnice pečují o nejzávažnější případy. Některé pacienty vyžadující náročnou péči přebírají od okresních nemocnic.

Pomoc vojáků zamíří i do Královéhradeckého kraje. „Armádu požádáme o nasazení 22 vojáků,“ řekl v pátek hejtman Martin Červíček (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám