Hlavní obsah

Vláda zpřísňuje. Končí rodinné „služebky” i výjimka pro trhy, omezení pro cizince

Praha
Aktualizováno

Vláda ve čtvrtek rozhodla o zpřísnění opatření v oblasti ubytovacích služeb či skiareálů. Využívat hotely budou moci pouze osoby na služební cestě, prokázat se nově budou muset písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby. Lanovky a vleky pak nebudou moci vozit ani pěší. Nová opatření začnou platit od páteční půlnoci.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva vicepremiér Karel Havlíček a vicepremiér Jan Hamáček vystoupili 28. ledna 2021 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády.


Článek

Zpřísnění opatření zdůvodnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tím, že na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace horšit v době, kdy jsou plné nemocnice.

„Ubytovací služby budou moci využívat pouze osoby na služební cestě, budou se muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby,” uvedl Hamáček. Hotely budou muset tato potvrzení archivovat.

Lidé mohou dál jezdit do vlastních rekreačních objektů, pobývat by v nich však měli jen členové jedné domácnosti. Vláda ale znovu apelovala na lidi, aby pokud možno zůstávali doma a cesty ven omezili na minimum.

Kabinet také zakázal pobyt cizinců na území České republiky, pokud od soboty přijedou z jiných důvodů než kvůli práci, škole, za příbuznými nebo na nějakou povolenou akci (podrobnosti zde).

Vláda znovu zpřísnila opatření. Na služební cestu jen s potvrzením a bez rodiny

Koronavirus

Zavřené nadále zůstanou skiareály.  Lanovky a vleky navíc nově nebudou moci vozit kromě lyžařů ani pěší.

„Skiareálům se musíme omluvit. V posledních dnech jsme u nich v dobrém vzbudili očekávání. Nemohli jsme je ale pustit, omlouváme se všem, kteří zasněžovali. Neumíme ani říct, kdy nastane doba, kdy se budou moci skiareály pustit. Záleží to na tom, jak se bude zlepšovat epidemiologická situace,” řekl po jednání kabinetu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Kabinet také obnovil zákaz návštěv pacientů u lůžek akutní péče. Výjimkou je přítomnost třetí osoby u porodu či návštěvy u dětských pacientů. Ostatní lůžková oddělení nemocnic zůstávají za přísných hygienických podmínek pro návštěvy dál přístupná, stejně jako sociální zařízení.

Musíme zpřísňovat, řekl Babiš

Domácí

Cesty kolem bydliště neomezeny 

Omezení pohybu kolem bydliště vláda zatím neplánuje. „Doufám, že k ní nedojde. Pokud by se však situace zhoršila, museli bychom regulovat pohyb například v krajích či okrese,” nastínil Hamáček.

Ministr Havlíček vzápětí odmítl, že by bylo na pořadu dne utahovat šrouby i v oblasti průmyslu. „Omezení průmyslu nepřipadá v úvahu. Nechceme dělat ani další restrikce v oblasti maloobchodu,” řekl.

Zpřísnění čeká také autoškoly. Všichni pasažéři ve voze budou muset nově mít nasazený respirátor alespoň třídy FFP2.

Omezení pro mobilní prodejny 

Tiskový odbor vlády informoval také o změnách v oblasti maloobchodu a služeb, o nichž s ministři na tiskové konferenci nezmínili.

„Z dosud platných výjimek byly nově zcela vyňaty prodeje zboží na tržištích, v tržnicích a v mobilních provozovnách. Povolen zůstává jen provoz těch mobilních prodejen, které zajišťují prodej potravin a drogistického zboží v obcích, kde není možné toto zboží zakoupit v jiné provozovně,” stojí v tiskové zprávě.

Jak může vláda ještě přitvrdit? Vzít lidem poslední radosti nebo omezit pohyb kolem bydliště

Koronavirus

Další zpřísnění opatření vláda obhajuje stále vysokým počtem covidových pacientů v nemocnicích a obavami z takzvané britské mutace koronaviru. „Kdyby nám to začalo znovu růst, budeme začínat z plných nemocnic, a to si nemůžeme dovolit. Je tu navíc britský vir a zkušenosti z Velké Británie dobré nejsou. Museli jsme na ta čísla zareagovat,” dodal Havlíček.

Lidé se budou moci také nechat od pondělí zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Nyní na test mohou po pěti dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám