Hlavní obsah

Merkelová: Německo nebude od řidičů kamionů požadovat testy na koronavirus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo nebude na hranicích žádat od řidičů kamionů testy na koronavirus. Na čtvrtečním summitu Evropské unie to prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Německo od 14. února považuje ČR za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto pro příjezdy z Česka vyžaduje bez výjimek negativní testy.

Dlouhá fronta řidičů čekajících na Rozvadově na testVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Testy musí na německo-českých hranicích předkládat také pendleři a řidiči nákladní dopravy. Původní informaci Hospodářských novin na tiskové konferenci potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO). Merkelová představitelům unijních zemí řekla, že nově se povinnost testů nebude vztahovat na řidiče kamionů. Na přeshraniční pracovníky se výjimka vztahovat nebude.

České velvyslanectví v Berlíně takové informace od německé strany dosud nedostalo. "Pokud k tomu dojde, bude to bezpochyby dobrá zpráva," řekl velvyslanec Tomáš Kafka. Poznamenal, že v takových situacích Německo a obzvláště kancléřka kladou velký důraz na to, aby šlo o jejich vlastní rozhodnutí a nikoli o rozhodnutí vynucené. "Proto sám vyčkám, až co německá strana sama oznámí," dodal.

Němci zkusí Čechům pomoci

Domácí

Hraniční kontroly, ke kterým Německo z nařízení ministra vnitra Horsta Seehofera přistoupilo od 14. února, vedly na německo-českém pomezí v prvních dnech k velkým kolonám. Nyní se situace zlepšila, pro dopravce je ale i tak čekání a pravidelné testování řidičů velkou komplikací.

Výhrady proti německým opatřením na hranicích vyjádřila Evropská unie, Berlín ale kritiku odmítl a zdůraznil, že jeho krok byl nezbytný kvůli ochraně obyvatel. Ministr vnitra Horst Seehofer uvedl, že kontroly na hranicích jsou i v zájmu Čechů a jejich boje s pandemií nemoci covid-19.

Německo bude kontrolovat hranici s Českem minimálně do začátku března

Evropa

Čtvrteční summit EU skončil prohlášením, že restrikce na hranicích unijních států by neměly bránit plynulosti nákladní dopravy. Lídři chtějí během příštích tří měsíců připravit podmínky pro vytvoření společného očkovacího certifikátu usnadňujícího lidem cestování.

Reklama

Výběr článků

Načítám